Neće biti gradnje na klizištu u Prokopu

Stanari u ulici Stjepana Filipovića izborili su se protiv donošenja detaljnog urbanističkog plana koji bi omogućio da izgradnja dva solitera ugrozi stabilnost tla na kojem se nalazi njihovo naselje.

Protestna šetnja stanara naselja Stjepan Filipović

Nakon više meseci aktivističke borbe, predstavnici udruženja građana „Za naš lepi kraj Stjepana Filipovića“ primljeni su u subotu, 25. decembra, na sastanak sa nadležnim predstavnicima vlasti. Sastanku su prisustvovali i Ana Brnabić, premijerka, Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Na sastanku je odlučeno da se poništi predlog plana detaljne regulacije (PDR) koji je predviđao zidanje stambenih objekata tik iznad potpornog zida kojim je šezdesetih godina privremeno sanirano klizište iznad nove železničke stanice. Stanarima je obećano da će uskoro biti zakazana sednica Komisije za planove na kojoj će sporni PDR biti i zvanično odbačen.

Podsetimo, stanari ovog kraja su u aprilu saznali za odluku Skupštine grada u kojoj se pominje izgradnja stambenih blokova i odustaje od studije uticaja planirane gradnje na okolinu. U međuvremenu su putem podnošenja primedbi na predlog PDR-a pokušali da nadležne upozore da bi gradnja gotovo izvesno pokrenula klizište i ugrozila njihove živote i okolinu.

Gradnju objekata od 11 i 21 sprata trebalo je da izvrši firma koja zida železničku stanicu „Prokop” („Beograd-Centar“). Direktor firme Railway City d.o.o, Branislav Grujić, je u intervjuu za magazin Nedeljnik izneo da je njegova kopmanija dobila pravo za zidanje na ovoj lokaciji na osnovu ugovora o izgradnji železničke stanice.

Da bi sprečili zidanje, građani su proteklih nedelja organizovali straže i nekoliko protestnih šetnji. Krajem novembra primljeni su na sastanak u Vladi Srbije. Tek prethodnog vikedna održana sednica je, ipak, donela ohrabrujuće vesti.

Kako stanari poručuju u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama, oni će zahtevati da sednici komisije za planove prisustvuju njihovi predstavnici, da se postojeći objekat, prizemna zgrada malih gabarita u vlasništvu CIP-a, prenameni u dečji vrtić, da se zaštiti zelenilo i ponovo osposobi i vrati u funkciju lokalna Mesna zajednica.

Da bi pokazali da ne odustaju od zaštite naselja dok ne dobiju konkretne dokaze da će obećanja nadležnih biti ispunjena, građani su i u nedelju, 26. decembra, održali protestnu šetnju.

I.K.

Prethodni članak

Ako ne znate zašto #NisamPrijavila, pročitajte hiljade priča na Tviteru

Rad od kuće: nadzor i kontrola i potreba da se zaštiti privatnost radnika i radnica

Sledeći članak