Nemačka: udruženi liberali, konzervativaci i krajnja desnica sprečili pobedu kandidata Levice u Turingiji

Kandidat Levice za premijera Nemačke savezne države Tiringije nije postavljen na tu funkciju iako je na prethodno održanim izborima imao najviše glasova

Mesto premijera je dobio kandidat Slobodnih demokarta koji su osvojili najmanje glasova, ali koji su dobili podršku Alternative za Nemačku, javnosti poznate po tvrdokornim anti-migrantskim politikama, i Hrišćansko-demokratske unije. Ova žuto-crno-plava saradnja nas upozorava da se zarad odbrane interesa kapitala takozvani politički centar ne gadi saveza sa krajnjom desnicom.

Rezultati oktobarskih izbora i koalicijski pregovori, sugerisali su da će Bodo Ramelov iz partije Levice (die Linke) koja je uzela najveći procenat glasova, uz podršku Socijal-demokratske partije i Zelenih ostati premijer Nemačke savezne republike Tiringije.

Međutim, juče je došlo do obrta. Podrškom konzervativaca Hrišćansko-demokratske unije i krajnje desne i pro-tržišne Alternative za Nemačku, umesto očekivanog produžetka mandata Ramelova, za premijera je izabran Tomas Kemerih iz redova liberala (koji su jedva prešli cenzus). Kemerih je izabran u trećem krugu glasanja, prostom većinom, s jednim glasom razlike.

Ovim izborom su po prvi put prekršena obećanja partija centra o tome da neće sarađivati sa krajnjom desnicom. Kritika ovog, za javnost kontraverznog, izbora kadidata Stranke slobodnih demokrata došla je s mnogih mesta, između ostalog i iz redova same te partije.

U više gradova Nemačke Organizovani su održani protesti ispred sedišta Stranke slobodnih demokrata.

Angela Merkel je izjavila da izbor jednog lidera u istočnom delu Nemačke uz podršku Alternative za Nemačku „neoprostiv“ i da treba da bude preokrenut.

Bodo Ramelov bio je bio prvi premijer jedne nemačke savezne države nakon pada Berlinskog zida koji dolazi iz redova leve političke partije. U kratkom intervjuu koji je prošle godine dao za Mašinu, Ramelov je između ostalog rekao:

Nemački nacional-socijalizam i fašizam su bili nešto najstrašnije što se dogodilo čovečanstvu, to je u stvari najnegativniji svetski poredak koji je doveo do masovnog uništenja, ubijanja i genocida najgore vrste.

A.J.

Prethodni članak

Ministar Đorđević najavio kršenje zakona: Džaba Poverenik i sve ostalo

Na današnji dan prekinuto je otvaranje izložbe „Odstupanje“

Sledeći članak