„Nemamo više ni pravo niti mogućnosti da se povlačimo“, najvljen drugi skup podrške tužiteljkama Paunović i Savović

Danas će biti održan skup podrške tužiteljkama koje su premeštene iz odeljenja za borbu protiv korupcije nakon hapšenja u Elektroprivredi Srbije.

„Tužiteljke Jasmina Paunović i Bojana Savović, sklonjene su iz odeljenja za borbu protiv korupcije nakon hapšenja šest osoba odgovornih za milionske pronevere u EPS-u, očigledno da se ne bi nastavila hapšenja odgovornih i za druge prevare i malverzacije“, saopštili su iz pokreta Ne davimo Beograd, koji podržava protest.

Na skup podrške koji je zakazan za danas u 15 časova pozvao je Organizacioni odbor advokatskog protesta. Oni su se javnosti obratili otvorenim pismom u kom podsećaju na rad Laure Koveši, rumunske javne tužiteljke koja je uspešno sprovela važne istrage protiv korupcije u toj zemlji:

„Ustanimo svi zajedno, kao jedan i na skupu 2. marta od 15.00 časova, na uglu ulica Кneza Miloša i Nemanjine, poručimo onima koji misle da su vlasnici pravosuđa u Srbiji – Ne damo naše Laure. Nemamo više ni pravo niti mogućnosti da se povlačimo“, kako prenosi Danas. Advokati su se naročito obratili Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Advokatskoj komori Srbije i svim komorama u njenom sastavu, Udruženju tužilaca Srbije, Društvu sudija Srbije, Udruženje sudija i tužilaca Srbije.

Podsetimo, zamenica javnog tužioca Bojana Savović je prošle nedelje odlučila da u javnost iznese tvrdnju da je protiv svoje volje premeštena u Odeljenje za opšti kriminal iz Odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT), i to svega dan nakon što se predmet koji je u posebnom odeljenju vodila doveo do hapšenja šest lica koja se sumnjiče za to da su oštetili Elektroprivredu Srbije za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B.

Pored Savović, ispitivanjem malverzacija u EPS-u se bavila i tužiteljka Jasmina Paunović, koja je takođe premeštena u opšte odeljenje. U razgovoru za Insajder, Paunović je izjavila i da je jedan od razloga za smenu „neposlušnih“ tužiteljki to što su usprotivile naredbama nadređenih da se za svaki korak u predmetu (kontaktiranje policije, podnošenje krivičnih prijava) konsultuju sa nadređenima. Paunović je naglasila da takva naredba odstupa od prakse, nelogična je, neprimenjiva, a – iznad svega – „zadire direktno u samostalnost i integritet“ tužilaca.

Savović je obelodanila da su ona i Paunović već šesta i sedma zamenica javnog tužioca koje su sklonjene iz odeljenja za borbu protiv korupcije od kad je na njegovo čelo došao Nenad Stefanović, objasnivši i zašto je to štetno po predmete:

„Ukoliko vi stalno menjate tužioce da idu sa predmeta na predmet, sa materije na materiju, nikada nećete moći da utvrdite ko je odgovoran, ko je napravio neki propust. Jer uvek će neko reći ‘to je moj prethodnik’. Jedina prava stvar, za koju sam se ja oduvek zalagala i davala sam izjave povodom toga, je da se ljudi ne premeštaju sa materije na materiju“, konstatovala je Savović tada za N1.

Paunović je za Euronews objasnila i na koji način su ona i Savović zajedno vodile predmet EPS:

„Slučaj ‚EPS‘ smo koleginica i ja, naravno tada uz saglasnost rukovodica odeljenja, razdvojile kako bi se predmet lakše radio od strane policije, ali i nas u tužilaštvu. Predmet je vrlo kompleksan, zahtevan sa puno protivpravnih radnji i puno lica. Jedan pravac je radila koleginica Bojana Savović koji je na kraju doživeo epilog hapšenja šest odgovrnih lica u EPS-u. Drugi pravac je bio moj. Ja sam radila privatna privredna društva gde se prepliću neka imena iz njenog predmeta“.

Više tužilaštvo je u javnom saopštenju iznelo tvrdnje da je Savović odugovlačila predmet, kao i da je sama tražila da bude prebačena u drugo odeljenje, što je ona demantovala. U kampanju protiv tužiteljki u međuvremenu su se uključili i provladini tabloidi.

Sve gore stanje javnog tužilaštva, slika propasti društva

Brojni predstavnici opozicije i civilnog društva osudili su „sklanjanje“ tužiteljki sa važnih predmeta. Oni su ocenili da je u pitanju nastavak urušavanja preostale nezavisnosti tužilaštva i pravosuđa u Srbiji. Podsetimo, u protekle dve godine pravnici i opozicija kontinuirano upozoravaju na degradaciju pravosuđa u Srbiji. Pasivnost javnog tužilaštva u brojnim slučajevima kršenja zakona bio je krajem 2021. povod za Protest protiv državnog kriminala.

„Stanje javnog tužilaštva je avangarda katastrofe pravosuđa u Srbiji u celosti. Tužilaštvo sprečava progon počinilaca krivičnih dela ako su oni delovi vlasti ili bliski vlasti, a sa druge strane proganja političke protivnike sa obrazloženjem da su oni kriminalci“, izjavila je tada Vesna Rakić Vodinelić. Umesto da se situacija promeni, argumenti za takvu ocenu su nastavili da se gomilaju. Predstavnici opozicije upozoravaju da bi i nedavno sprovedena reforma pravosuđa mogla doprineti jačanju uticaja politike na pravosuđe, umesto njegovom smanjivanju.

„Navedeni mehanizmi upravljanja tužilaštvom su dugogodišnji problem. Međutim, stvari se komplikuju upravo zato jer su nedavnim usvajanjem tzv. reformskih pravosudnih zakona obećane tektonske promene u funkcionisanju pravosuđa, a koje uključuju i oslobađanje tužilaštva od političkih uticaja. Problem je u tome što smo od stupanja zakona na snagu (10. februara) jasan smer nastupajućih promena videli kroz čin degradacije Bojane Savović i Jasmine Paunović“, skrenula je na Peščaniku pažnju pravnica Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Smenu tužiteljki je u vezu sa reformom pravosuđa dovela Jelena Jerinić iz Zeleno-levog poslaničkog kluba, koja je 24. februara izjavila:

„Samo dve nedelje nakon što su usvojeni pravosudni zakoni, pokazalo se da je tačno ono što smo sve vreme govorili. A to je da ovo nije nikakva reforma, već je samo prepakivanje već postojećeg sistema onako kako odgovara SNS-u“.

Ministarstvo pravde je na takve navode reagovalo ocenom da je „medijski napad na Više javno tužilaštvo u Beogradu, povodom premeštaja zamenice javnog tužioca Bojane Savović, koja je bila angažovana na slučaju EPS, iskorišćen je za diskreditaciju procesa reformi u oblasti pravosuđa od onih koji su bili protiv tih reformi“, naglašavajući da se usvojeni zakoni još ne primenjuju.

Opozicija i stručna udruženja pozivaju na podršku protestu

Predstavnici više opozicionih stranaka, uključujući pokret Ne davimo Beograd, stranku Zajedno, Demokratsku stranku, Narodnu stranku, iskoristili su priliku da na zasedanju Narodne skupštine održanom prvog marta pozovu građane da se pridruže skupu podrške.

Podršku smenjenim tužiteljkama 28. februara dao je, između ostalih, i Sindikat zaposlenih policije. Kako prenosi Danas, oni su pozvali „medije, organizacije, udruženja, sindikate i građane da javno podrže smenjene tužioce i da im zajedničkom podrškom pomognu da se vrate na svoje pozicije pre donošenja odluke Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o njihovoj smeni“.

CEPRIS je podržao skup podrške saopštenjem u kom stoji da je „moralna dužnost svakog slobodnomislećeg pravnika da, koristeći ustavno pravo na okupljanje, podrži sudije i tužioce koji su bili dovoljno hrabri“ da se javno odupru nelegitimnim pritiscima.

I.K.

Prethodni članak

Srbija i dalje tranzitna zemlja u očima izbeglica

Uprava Arhitektonskog fakulteta se sastala sa studentima, blokada se nastavlja

Sledeći članak