Neredi u Beogradu zbog najavljenog policijskog časa: suzavac, batine, hapšenja

Foto: Jelisaveta Miletić

Nakon konferencije za štampu predsednika Aleksandra Vučića i najavljenog policijskog časa za vikend, građani su spontano započeli protest ispred republičke Skupštine koji je ugušen intervencijom policije nakon više sati. Ima povređenih i uhapšenih, a neka policijska vozila su zapaljena.

Povod za sinoćni protest je najava ponovnog uvođenja policijskog časa zbog, kako je predsednik Aleksandar Vučić rekao, alarmantne zdravstvene situacije u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji prouzrokovane epidemijom koronavirusa. Nakon ove konferencije, više hiljada građana i građanki, neki tvrde i više od deset hiljada u jednom trenutku, su počeli da se spontano okupljaju ispred Skupštine Republike Srbije.

Na osnovu izjava koje su se mogle čuti u medijima, građanke i građani su bili nezadovoljni time što su optuženi za pogoršanje situacije, kao i ponovnim najavljivanjem represivnih mera koje ne smatraju epidemiološkim. Mnogi smatraju da su uzrok loše situacije i nezadovoljstva lažiranje podataka o zaraženima i umrlima od koronavirusa i održavanje izbora, derbija i proslava, porast broja zaraženih i preminulih sa ovim događajima je povezao i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije doktor Rade Panić na tviteru:

Šesnaesti postizborni dan. Period inkubacije za kovid-19 je 14 dana. 20.6. je na respiratoru bilo 18 pacijenata. 7.7. čak 110, predsednik Aleksandar Vučić kaže 120. Deset puta više. 20.6. aktivnih slučajeva je 654, a 7.7. ih je 2942. (predsednik kaže skoro 4000 hospitalizovanih). Čudno, ali kako god i dalje 5-7 puta više. Pitam se otkud ove brojke? 1000% više na respiratoru, a leto je? A kako ste Vi jutros predsedniče?

Protest je trajao do duboko u noć, intervenisale su jake policijske snage i nakon velike količine suzavca, batina i hapšenja demonstranata protest je ugušen.

Novinarka Jelena Zorić tokom izveštavanja sa protesta u trenutku velike koncetracije suzavca u vazduhu; Snimak ekrana N1

Desničari preuzeli protest

Nakon što se okupio veći broj ljudi, oko 22 časa grupa demonstranata je upala i u Skupštinu Srbije, u kojoj su bili petnaestak minuta pre nego što je intervenisala policija i izbacila ih napolje. Tom prilikom je došlo do obaranja sigurnosnih vrata, ali veća šteta nije načinjena. U Skupštinu je zajedno sa demonstrantima ušao i Srđan Nogo, nekadašnji član Dveri, koji je pokušao da se nametne kao vođa protesta.

Ova grupa demonstranata koja je stajala na stepenicima ispred Skupštine i u više navrata vršila pritisak na policiju kako bi ušla u Skupštinu, uzvikivala je parole poput „Nema predaje“, „Izdaja“, pevale su se četničke pesme i himna „Bože pravde“.

Novinar Slobodan Stupar je za N1 izjavio da su za upad u Skupštinu odgovorne bezbedonosne službe koje su to dozvolile kako bi se za to optužila opozicija. To je već sinoć i izjavila premijerka Ana Brnabić, optužujući opoziciju za napad na pravnu državu i nasilje u Skupštini, iako su neki predstavnici opozicije izviždani na protestu od strane demonstranata.

„Ćale, ovo je za tebe“: stvarni razlozi protesta

I pored desničarskog upada u skupštinski hol, većina izjava koje su prenele reporterke N1 koje su tokom celokupnog trajanja protesta bile na terenu i izveštavale, govorile su da su građani nezadovoljni jer su ih, kako kažu, lagali o situaciji a sada se najavljuju restriktivne mere.

Radomir Lazović, aktivista Inicijative Ne davimo Beograd, rekao je za N1 da su ljudi spontano došli ispred Skupštine i da se nezadovoljstvo oseća u vazduhu: „Ovaj čovek vlada sa kriminalcima i jasno je da ovo ovako neće moći da se nastavi“, rekao je Lazović. On je istakao da Ne davimo Beograd ne poziva ljude na okupljanje zbog zdravstvenog rizika od pandemije i dodao da je on tu i da oni koji su došli imaju odgovornost prema ljudima koji ne mogu da budu tu i da pokažu šta se dešava.

Demonstranti su uzvikivali „Ostavka“ i uvrede upućene predsedniku Srbije.

U programu je snimljena i izjava mladića koji je u kameru rekao „Suzavac, bojeva municija, pendreci, sve protiv goloruke omladine. Ćale, ovo je zbog tebe, koji si umro a nije bilo respiratora, ćale, mnogo te volim.“

Nije bilo respiratora, i dan danas nisam dobio testove da je umro od korone. Znači, nije bilo respiratora u Zemunskoj bolnici, a na sva usta su pričali da mi poklanjamo respiratore. Znam da bi bio ponosan na mene, ispričao je mladić za N1.

https://www.facebook.com/tarzanija.magazin/posts/3082878065081627

Policijska brutalnost: preko 20 intervencija hitne pomoći

U toku noći su ekipe Hitne pomoći intervenisale preko dvadeset puta. Scene prebijanja demonstranata i njihove izjave o prebijanju i prekoračenju policijskih ovlašćenja snimljenje su kamerama N1.

Veliki broj pripadnika policijskih snaga u uniformi i civilu intervenisali su u toku noći kako bi razbili proteste. Po izjavama demonstranata koje su reporterke zabeležile, policajci u civilu su tukli demonstrante koji su ležali na zemlji i nisu pružali otpor.

Kamera N1 je na licu mesta zabeležila i scenu u kojoj policajci pod punom opremom pendrecima udaraju tri mladića koja su mirno sedela na klupi i nisu pružali otpor, a nastavili su da ih udaraju i nakon što je jedan pao na zemlju.

Mnogi su tokom živog prenosa primetili i nogu policajca u civilu koja gazi glavu privedenog demonstranta koji već vezan leži na zemlji i ne pruža otpor.

Beogradski centar za ljudska prava pozvao da se jave svi koji su pretučeni od strane policije u toku prošle noći, kako bi im pružili neophodnu pravnu pomoć.

Momenat privođenja jednog demonstranta; Prenos uživo na N1; Snimak ekrana; Izvor: Miroslav Miletić / Facebook

Srbija nema legalnu i legitimnu Vladu: najavljeni novi protesti

Na sinoćnje proteste reagovali su državni zvaničnici, optuživajući opoziciju za nerede.

Nema nikakve dileme da je ovo odgovor opozicije na poziv (predsednika Srbije Aleksandra Vučića) na jedinstvo u borbi protiv korone i u odnosu na državne izazove sa kojima ce se Srbija suočavati. U Skupštinu se ulazi izborima, a ne putem ulice. Ovim se nanosi šteta i Srbiji u celini, ali i ugrožavaju životi ljudi, ocenio je Ivica Dačić.

Optužbama opozicije pridružio se i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma:

Građani su 21. juna na izborima odličivali ko treba da uđe u Skupštinu. Ovo nasilje ispred Skupštine su organizovali propali političari, koji su nemoćni da ostvare bilo kakav rezultat na izborima, pa nasiljem pokušavaju da dodju na vlast, saopštio je Marković.

Iako još uvek nema zvanične odluke republičkog Kriznog štaba za ponovno uvođenje represivnih mera, politikolog Cvijetin Milivojević je za N1 podsetio da je trenutnoj Vladi istekao mandat 3. juna, te da ona nije ni tehnička prelazna Vlada. Milivojević je podsetio da ova Vlada, i premijerka nisu ni legalni ni legitimni te namju pravo da uvode takve mere.

Novi protesti su najavljeni za danas. Savez za Srbiju je pozvao ljude da se okupe na Platou ispred Filozofskog fakulteta danas u 18 časova.

I.P.

Prethodni članak

Slučaj Košutnjak: tragedija uništavanja javnog dobra u tri čina

Crna Gora: bez lakog izlaza

Sledeći članak