Netanjahu je ustuknuo, sindikat ne pokreće generalni štrajk u Izraelu

Premijer Izraela, protiv kog se vode nekoliko sudskih procesa za korupciju, primoran je da pauzira svoju reformu kojom bi da razoruža sudstvo.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je uslišio zahtev svojih protivnika i izjasnio se pred parlamentom o pravosudnoj reformi povodom koje se mesecima suočava sa masovnim otporom.

„Iz osećaja nacionalne odgovornosti, iz volje da sprečim podelu među našim narodom, odlučio sam da pauziram drugu i treću parlamentarnu raspravu o zakonu“, rekao je Netanjahu u Knesetu, a prenosi portal Middle East Eye.

Netanjahu je odlučio da pauzira pravosudnu reformu na kraju jučerašnjeg dana tokom kog su pored masovnih protesta štrajkovali aerodromi, luke, ambasade Izraela, a najveći sindikat u zemlji je zapretio generalnim štrajkom.

Lider opozicije (što je zvaničan položaj u izraelskom parlamentu) Jair Lapid je pozdravio premijerovu odluku i rekao je da je spreman za dijalog pod uslovom da je najavljeno pauziranje rasprave o reformi pravosuđa iskreno.

Iz Histadruta, najvećeg sindikata u Izraelu, opozvali su generalni štrajk.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država takođe je pozdravila odluku da se pauzira donošenje zakona o pravosuđu i pozvala je političke stranke da ostave prostor za kompromis.

Podsetimo, masovni protesti traju od sredine januara, otkada je premijer Benjamin Netanjahu obznanio svoj plan reforme pravosuđa.

Kako smo ranije pisali, predložena reforma bi ograničila moć Vrhovnog suda da presuđuje protiv predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, i izraelskom parlamentu, Knesetu, bi dala ovlašćenje da poništi odluke Vrhovnog suda prostom većinom od 61 glasa (od 120). Netanjahu i njegovi saveznici u Knesetu imaju 64 poslanika.

Reforma bi takođe promenila način na koji se biraju članovi Vrhovnog suda i stavila u ruke političara moć da imenuju sudije.

Bes koju izaziva anti-demokratska reforma pravosuđa pojačana je i time što protiv Benjamina Netanjahua teku nekoliko sudskih procesa zbog optužbi za korupciju, te je teško ne prepoznati i lični interes premijera Izraela iza pokušaja da ograniči moć Vrhovnog suda.

A.J.

Prethodni članak

Masovni protesti u Izraelu, najveći sindikat preti generalnim štrajkom

„Vaše greške su naša budućnost”, srednjoškolci zahtevaju da učestvuju u donošenju odluka

Sledeći članak