Masovni protesti u Izraelu, najveći sindikat preti generalnim štrajkom

Reforma kojom bi premijer Izraela želeo da razoruža sudsku vlast nailazi na masovan otpor i na podelu u redovima ekstremno desne vladajuće koalicije.

Ulice izraelskih gradova su pune demonstranata, a iz Histadruta, najvećeg sindikata u Izraelu, su zapretili generalnim štrajkom ukoliko premijer Izraela Benjamin Netanjahu ne odustane od reforme pravosuđa.

Danas štrajkuju aerodromi i luke širom Izraela, a predsednik Histadruta Aron Bar-David je pozvao premijera Netanjahua da „povrati zemlji razum“ i dodao je da „ukoliko danas na konferenciji za štampu ne izjavite da ste se predomislili, stupićemo u štrajk“.

Iz Histadruta su uputili poziv zaposlenima u ambasadama Izraela da se priključe štrajku protiv reforme pravosuđa koji veliki deo društva smatra napadom na demokratiju.

Masovni protesti traju od sredine januara, otkada je premijer Benajmin Netanjahu obznanio svoj plan reforme pravosuđa.

Predložena reforma bi ograničila moć Vrhovnog suda da presuđuje protiv predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, i izraelskom parlamentu, Knesetu, bi dala ovlašćenje da poništi odluke Vrhovnog suda prostom većinom od 61 glasa (od 120). Netanjahu i njegovi saveznici u Knesetu imaju 64 poslanika.

Reforma bi takođe promenila način na koji se biraju članovi Vrhovnog suda i stavila u ruke političara moć da imenuju sudije.

Bes koju izaziva anti-demokratska reforma pravosuđa pojačana je i time što protiv Benjamina Netanjahua teku nekoliko sudskih procesa zbog optužbi za korupciju, te je teško ne prepoznati i lični interes premijera Izraela iza pokušaja da ograniči moć Vrhovnog suda.

Prema levičarskoj partiji Hadaš Netanjahu pokušava da preuzme kontrolu nad pravosudnim sistemom i u pitanju je pokušaj režimskog puča.

„Netanjahu želi da pretvori Izrael iz etnokratije – jer Izrael po mom mišljenju nije demokratija, jer je ova država zasnovana na jevrejskoj supremaciji, tako da se ne može smatrati demokratijom – u punu fašističku diktaturu i to režimskim pučom“, rekao je za Al Džaziru Ofer Kasif, narodni poslanik i član partije Hadaš.

Otpor reformi pravosuđa dobio je novi momentum nakon što su joj se usprotivili ministar odbrane Joav Galant, koga je zatim Netanjahu smenio i predsednik Izraela Isak Hercog.

Očekuje se da se premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas oglasi povodom pravosudne reforme.

A.J.

Prethodni članak

„Krvavi“ panjevi sa Šodroša ispred više institucija u Novom Sadu

Netanjahu je ustuknuo, sindikat ne pokreće generalni štrajk u Izraelu

Sledeći članak