„Nije umetnički ćutati“ – umetnici Narodnog pozorišta zahtevaju smenu direktora

Foto: Medija centar Beograd
Foto: Medija centar Beograd

Danas je u Medija centru održana konferencija za novinare na kojoj su umetnici dramskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu tražili ostavku Dejana Savića, a povodom smenjivanja v.d. direktora drame Željka Hubača.

Nagla smena Željka Hubača s mesta direktora drame, na kojem se nalazio od 2014. godine, izazvala je burne reakcije pozorišne i kulturno-umetničke javnosti. Hubača je na toj funkciji trebalo da zameni Jug Radivojević, ali je on ubrzo odustao i obrazložio svoj stav u javnom pismu: „obzirom da je smena gospodina Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu Drame a samim tim i potpuno narušila atmosferu u istoj, smatram da bi mojim dolaskom na čelo Drame bilo nemoguće u takvim okolnostima stvarati i sprovoditi dalje planove.“

Tokom konferencije predstavljen je Hubačev rad u protekle četiri godine, kao i spekulacije da je intervju koji je dao za list „Politika“ bio razlog njegove smene. U intervjuu Hubač javno govori o smanjenju budžeta za dramsku sekciju, ali i odaljim planovima za razvoj ovog sektora Narodnog pozorišta.

U saopštenju Upravnog odbora Narodnog pozorišta na čelu sa Dejanom Savićem, razlozi za smenu Hubača „nedovoljno su ili netačno obrazoženi i svode se, zapravo, na niz opštih mesta.“ napisao je Ivan Medenica u ime predsedništva Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije.

Zahtev umetnika i umetnica Narodnog pozorišta su podržali Zagrebačko Kazalište Mladih na čelu sa Snježanom Abramović Milković, predstavnici Narodnog pozorišta iz Sarajeva, festivala MES, Akademije u Sarajevu i mnogih drugih regionalnih pozorišnih i kulturnih aktera.

Dramski sektor za sada ostaje bez direktora, a umetnici pod sloganom: „Nije umetnički ćutati“ planiraju da istraju u svojim zahtevima.

A.V.

Prethodni članak

Na današnji dan ubijen je trinaestogodišnji Dušan Jovanović

Zakon o lobiranju: korupcija, hol i politički inžinjering

Sledeći članak