NKSS: konkurs Sekretarijata za kulturu Grada Beograda ponovo donosi katastrofalne rezultate

Foto: Medija centar Beograd

Kulturno-umetničke organizacije i asocijacije iz Beograda su podnele tužbu Upravnom sudu, protiv Sekretarijata za kulturu Gradske uprave Beograda zbog više godina nesavesnog obavljanja konkursnih procedura, van zakonom postavljenih okvira.

Tužbom podnetom 23. maja, traži se poništavanje rezultata Konkursa za finansiranje ili sufinasiranje projekata u kulturi za 2019. godinu, zbog, kako se navodi u saopštenju Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS), „niza propusta, kršenja zakonske procedure i netransparentnosti postupka“.

Nakon detaljnog istraživanja, analize konkursnih rezultata koju je Asocijacija NKSS sprovela po pitanju konkursnih procedura i raspodele budžetskih sredstava prema pojedinačnim projektima pokazuju da konkurs Sekretarijata za kulturu Grada Beograda ponovo donosi „katastrofalne rezultate“, te pokazuje „visok stepen netransparetnosti rada članova komisija čija imena čak ni nakon zahteva NKSS nisu objavljena“.

Gradski sekretarijat tako, već treću godinu za redom nije objavio listu odbijenih projekata, niti je dao javno dostupna obrazloženja podržanih projekata.

U analizi se navodi da je među odobrenim projektima veliki broj onih „sumnjivih“ programa, budući da su njihove organizacije osnovane neposredno pred raspisivanje konkursa i/ili su to one organizacije koje u svom opisu delovanja ne pominju polje kulture uopšte.

U saopštenju povodom podnesene tužbe, navodi se i to da su rezultati ovogodišnjeg konkursa objavljeni, kao i u poslednje tri godine do sada, bez navođenja imena članova komisije, da nisu objavljena ukupna dodeljena sredstva, niti iznos sredstava po pojedinačnim sekcijama. U tekstu saopštenja se ističe:

Umesto da javni Konkurs bude instrument kulturnog razvoja i da podstiče raznovrsnost i standarde kulturnog života u Beogradu, zakulisnim radnjama vezanim za Konkurs uzrokuju se nesagledive posledice ne samo za razvoj već i za opstanak kontinuiteta rada mnogobrojnih relevantnih aktera kulturne i umetničke scene, što izaziva sumnju u neupućenost članova komisije u poznavanje realnog stanja ili na namernu sistemsku diskriminaciju i marginalizaciju relevantnih udruženja, organizacija i asocijacija.

NKSS posebno naglašava problematičnost konkursnih procedura u oblasti umetničke igre, gde se analizom odobrenih projekata, pokazuje da se, ponovo, favorizuje isključivo jedna organizacija koja je dobila više od 50 odsto ukupnih sredstava namenjenih toj objasti: „Dance Council 8 miliona i Nacionalna fondacija za igru 2 miliona, od predviđenih ukupno 19 miliona 740 hiljada [dinara] za ovu oblast“.

Tužbu su potpisale sledeće organizacije: Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Srpski PEN centar, Udruženje književnih prevodilaca Srbije, Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Stanica Servis za savremeni ples, Institut za urbane politike i Teatar Mimart.

V.K.

Prethodni članak

Linije na potezu 600 i 700 biće predate privatnicima, upozoravaju iz sindikata SOS

Na današnji dan rođen je Kosta Abrašević

Sledeći članak