NKSS poziva na novi protestni forum ispred Ministarstva kulture

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije poziva umetnike i umetnice, kulturne radnice i radnike, kao i ostale zainteresovane na novi protestni forum ispred Ministarstva kulture.

Protestni otvoreni forum

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije poziva umetnike i umetnice, kulturne radnice i radnike, kao i ostale zainteresovane da se pridruže još jednom protestnom forumu ispred Ministarstva kulture, u petak 29. septembra u 13:30 časova, „kako bismo zajedno skrenuli pažnju na neophodnost pravovremenog raspisivanja konkursa, kao i na zloupotrebu budžeta kroz protivpravno dodeljivanje sredstava kroz diskrecioni fond“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Kako se navodi, Asocijacija NKSS godinama apeluje na Ministarstvo kulture da svoj posao radi odgovorno i da omogući kulturnim radnicima dostojanstvene uslove za rad:

„Na zahteve za raspisivanje konkursa na vreme i njihovo adekvatno sprovođenje, kao i na zahteve da se samostalnim umetnicima obezbede osnovna zdravstvena i socijalna zaštita otpisivanjem dugovanja nastalih administrativnim greškama republičkih i lokalnih vlasti, kao i na mnoge druge zahteve koji se tiču osnovnih prava na rad i stvaranje, od Ministarstva kulture uglavnom stiže nekoliko tipskih odgovora.“

NKSS navodi da se ovi odgovori mogu svrstati u tri kategorije: Ministarstvo nije u mogućnosti da išta promeni, jer ih u tome sprečavaju zakoni, rešavanje zahteva nije u njihovoj nadležnosti i najčešće je u nadležnosti Ministarstva finansija, Ministarstvo kulture je saglasno sa zahtevima i ne postoje prepreke da se te promene uvedu.

One promene koje Ministarstvo tvrdi da je spremno da sprovede, navode iz Asocijacije NKSS, su kozmetičke prirode ali da sa druge strane, Ministarstvo diskrecionim odlukama, van konkursnih procedura dodeljuje sredstva, „ne postoji prepreka da se zakon krši ni da se sve veća količina javnog novca troši, uprkos Ministarstvu finansija, koje u ovom slučaju izgleda da ne predstavlja prepreku.“

Kako navode u pisanom saopštenju iz ove organizacije, tokom 2022. godine je „više od polovine novca (2,5 miliona evra) izdvojenog za ovogodišnje konkurse (3,9 miliona evra ukupno za celokupnu podršku savremenom stvaralaštvu) dodeljeno direktno, van konkursa, diskrecionim odlukama ministarke. Iako Zakon o kulturi, član 76, stav 10, predviđa da se diskreciona sredstva dodeljuju u maksimalnom iznosu od 25% od ukupne mase odobrenih sredstava za finansiranje, dodeljeno je znatno više, a projekti su podržavani, prosečnim iznosom preko milion dinara po projektu što višestruko prevazilazi iznose dodeljene putem regularnih godišnjih konkursa“, navode iz NKSS i dodaju da je za najveći broj ovih projekata prekršena i zakonska odredba koja nalaže da se diskrecionim odlukama mogu finansirati isključivo projekti od izuzetnog značaja koje nije bilo moguće unapred planirati.

Uprkos tome, navodi se, veliki broj podržanih projekata su prethodno podržani i putem konkursa. „Tako, na primer, festival Kustendorf, pored 14 miliona dinara kojim je 2022. podržan na konkursu za savremeno stvaralaštvo, biva podržan s dodatnih 11 miliona dinara kroz diskreciona sredstva. „Nama film“ dobija 13,5 miliona dinara za sufinansiranje tri filmska projekta iz diskrecionih sredstava, „Preduzeće za marketing, produkciju i promociju Savršeno dobra misija d.o.o.“ dobija 4,2 miliona dinara za izložbu o deceniji rada Aleksandra Denića, što višestruko prevazilazi i najveće dodeljene iznose, bilo javnim, bilo privatnim galerijskim prostorima za njihove godišnje programe.“ upozoravaju iz NKSS.

Na osnovu toga u Asocijaciji NKSS smatraju da niz organizacija i institucija na ovaj način dobija netransparentnu podršku, za projekte koji ne ispunjavaju osnovni kriterijum za ovakvo dodeljivanje sredstava.

Pored odliva javnog novca koji se dešava van znanja javnosti, Ministarstvo ne pokazuje ni najmanju spremnost da pravovremeno raspiše javne konkurse u kulturi za narednu godinu, kako bi omogućilo normalan rad akterima u kulturi tokom cele godine, navode iz NKSS.

I.P.

Prethodni članak

Mali Izvor: „Došli da se branimo da ne budemo uništeni“

Šef UN poziva na reformu „disfunkcionalne, zastarele i nepravedne finansijske arhitekture“ sveta

Sledeći članak