Nova planska praksa: Drastično širenje Beograda na vodi je podvaljeno kao „izmene i dopune“ plana

Širenje je podmetnuto kao izmene postojećeg jer bi izrada novog plana zahtevala bi dužu i komplikovaniju proceduru za investitora.

Otkrivanje makete Beograda na vodi

Širenje obuhvata promenu plana sa 177 ha na 500 ha (sa „samo“ Savskog amfiteatra na teritorije opština Stari grad, Savski venac, Novi Beograd i Čukarica) nisu i ne mogu biti „izmene i dopune“ plana, kažu iz stručne organizacije Nova planska praksa.

Međutim, kako pojašnjavaju, izrada novog plana bi, nasuprot „izmenama“ postojećeg, zahtevala dužu i komplikovaniju proceduru za investitora, posebno zbog toga što se važeći Lex specialis za potrebe eksproprijacije ne bi odnosio na zemljište van Savskog amfiteatra koje je obuhvaćeno važećim prostornim planom za projekat Beograd na vodi.

„Podsećamo, Lex specialis je poseban zakon donet 2015. godine kojim je, isključivo za potrebe projekta Beograd na vodi, omogućena eksproprijacija zemljišta sa ciljem zarade privatnog investitora, suprotno odredbama Zakona o eksproprijaciji“, konstatuje se u saopštenju Nove planske prakse.

Urbanistkinje iz Nove planske prakse zato ocenjuju da odluka Vlade u tehničkom mandatu o proširenju obuhvata projekta „Beograd na vodi“ kroz mehanizam izmena i dopuna planskog dokumenta predstavlja svojevrsnu „prečicu“ u zamahu otimanja građevinskog zemljišta od građana.

I.K.

Prethodni članak

Zbog Beograda na vodi ništa od povezivanja Savskog keja s Ušćem

BeFemov dokumentarni film o ženskoj borbi za nasledstvo

Sledeći članak