Novosađani protestovali protiv podizanja spomenika „ratnim zločincima i okupatorima“

Predstavnici „Antifašističkog fronta 23. oktobar“ kažu da su na spisku onih kojima se podiže spomenik „Nevinim žrtvama 1944/45“ nalaze osvedočeni nacistički zločinci i njihovi domaći pomagači.

Građani su se u četvrtak, 23. decembra, okupili na mestu koje je određeno za postavljanje spornog spomenika i poručili da to neće dozvoliti. Na protest pod sloganom „Neće proći“ pozvalo je udruženje „Antifašistički front 23. oktobar“. Okupljeni su na Limanu postavili kartonsku repliku spomenika žrtvama novosadske racije, u kojoj je 1942. godine streljano preko hiljadu ljudi.

Grad Novi Sad je nedavno  iz trećeg pokušaja potpisao ugovor sa firmama koje će za 1.6 miliona dinara postaviti spomenik „Nevinim žrtvama 1944/45“, a početak radova se očekuje narednih dana, što je bio i neposredni povod za protest. Spisak onih kojima se spomenik podiže zasnovan je na istraživanju Komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine.

Antifašisti poručuju da su mnoga od lica na spisku daleko od nevinih, već da je reč o „ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata koji su nakon oslobođenja Novog Sada i Vojvodine osuđeni od strane jugoslovenskih vlasti na smrt, zbog počinjenih ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata“, kako stoji u pozivu na protest.

„Odlučili smo da istražimo spisak i uvidom u dosijee samo pojedinih lica, utvrdili smo da se na njemu nalaze pripadnici svih kolaboracionističkih formacija, okupatorskih vojnih snaga uključujući i njilaše i ustaše, kao i okupacione špijune agente potkazivače, ali i osuđene razbojnike“, uključujući i organizatore Racije u južnoj Bačkoj, skreću pažnju iz „Antifašističkog fronta 23. oktobar“, ocenjujući da bi podizanje spomenika predstavljalo ruganje nevinim žrtvama fašističkog terora.

Inicijativa za podizanje spomenika došla je 2016. od Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), stranke bliske Orbanovom Fidesu, piše RSE. Skupština grada je predlog usvojila dve godine kasnije, kada su za nju glasali SNS, POKS i SVM, dok su opozicione stranke i članovi vladajuće koalicije SPS i LSV bili protiv.

Kako navodi portal 021, radijski voditelj i antifašistički aktivista Daško Milinović je na jučerašnjem skupu ocenio da lokalna vlast relativizuje zločine iz Drugog svetskog rata u želji da udovolji poslovnim partnerima, odnosno mađarskom premijeru Orbanu.

“Ovo neće proći. Mi im sa ovog mesta poručujemo da neće proći i rešeni smo da po svaku cenu sprečimo da spomenik bude ovde”, rekao je Milinović za 021.

I.K.

Prethodni članak

Sindikat nauke pokreće borbu za poboljšanje položaja naučnih radnika u Srbiji

Sumrak utopije – 30 godina od raspada Sovjetskog Saveza

Sledeći članak