NUNS pozvao nadležne da pokrenu krivični postupak protiv Miše Vacića

Potpisivanje sporazuma u Vranju; Izvor: Srpska desnica / Facebook

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je u današnjem saopštenju pozvalo nadležne organe da reaguju i pokrenu krivični postupak protiv Miše Vacića, zbog učestalih javnih pozivanja na linč, progon i ubistva političkih neistomišljenika i novinara.

Miša Vacić, bivši predsednik desničarskog pokreta „1389“ javnosti je od ranije poznat po ekstremno desničarskim stavovima. Vacić je danas predsednik ultradesničarske nacionalističke organizacije Srpska desnica, koja je osnovana prošle godine, da bi ubrzo zatim počela sa otvaranjem lokalnih odbora širom Srbije, dok je u pojedinim opštinama ušla i u vlast.

Bez obzira što vladajuća Srpska napredna stranka podržava javno delovanje Vacića i njegove organizacije Srpska desnica i bez obzira što je očigledno da ekstremisti i huligani imaju podršku nekih državnih struktura, obaveza je policije i tužilaštva da preduzmu mere i spreče dalje širenje govora mržnje i pozivanja na nasilje, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Vacić je, samo dve nedelje nakon pretnji „proterivanjem izdajnika“ u Bujanovcu zbog kojih je protiv njega pokrenut postupak, na otvaranju odbora u Šapcu poručio gradonačelniku ovog grada da će: „završiti u Drini, kao i Austrougari u Prvom svetskom ratu“, te: „srušili smo Austrougarsko carstvo, ovde u Šapcu su se skoncentrisale snage da im zadaju završni udarac, da ih gurnemo niz Cer dole u srpsku Drinu i podavimo, tako ćemo i sa Zelenovićem i njegovim kriminalcima“, poručio je Vacić u Šapcu.

NUNS u svom saopštenju „izražava zabrinutost zbog sve napetije situacije u društvu, koju u najvećoj meri stvaraju vlast i njeni epigoni, oličeni u huliganima poput Miše Vacića. U takvoj atmosferi, politički neistomišljenici režima i novinari koji profesionalno i nezavisno rade svoj posao, postaju mete ekstremista i rathih huškača“.

Vacić je ranije osuđivan zbog širenja diskriminacije protiv LGBT populacije, držanja oružja i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti. I pored toga, radio je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju kao savetnik Marka Đurića.

Njegovi kontakti sa vlašću često dolaze u žižu javnosti, pa su tako na promociji filma „Miša“ (film o liku i delu Miše Vacića) bili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, njegov savetnik, ali i drugi ljudi bliski vlasti.

I.P.

Prethodni članak

Ukidanje sistema socijalne zaštite

Lula Livre – nekadašnji predsednik Brazila i lider Radničke stranke nastavlja borbu van zatvora

Sledeći članak