Održan okrugli sto „Problemi i perspektive medijskih politika“

Foto: Marko Miletić / Mašina

Okrugli sto „Problemi i perspektive medijskih politika“ u organizaciji portala Mašina održan je u subotu u Beogradu.

Jedna od uvodničarki, Tanja Jakobi izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika, govorila je o ekonomskom položaju novinarki i novinara u Srbiji.

Ekonomski aspekat medijskog rada je zanemaren kako u staroj tako i u novoj medijskoj strategiji, je istakla Jakobi.

Istraživanja pokazuju da rapidno raste broj medijskih radnika i radnica koji nemaju stalno zaposlenje, a takva prekarizacija smanjuje njihove mogućnosti ostvarivanja radnih prava.

Prema Jakobi, probleme u medijskoj sferi uzrokuje i način finansiranja medija, koji se, zbog pada kupovne moći, uglavnom ograničava na reklame i konkurse za sufinansiranja, odnosno na oglase javnih preduzeća koja su podložna političkom uticaju.

Ne možemo da predvidimo kako će izgledati medijski sektor u Srbiji, prokomentarisla je Jakobi, i dodala da će poput procesa privatizacije, i modernizacija medijskog sektora biti loše sprovedena.

Ni trendovi u drugim državama ne govore u prilog sigurnog radnog odnosa u sferi medija. Medijske kuće se fokusiraju na marketing, a smanjuju broj novinara.

U nastavku je Milica Kravić, novinarka RTV i sindikalna aktivistkinja, govorila o iskustvima sindikalnog organizovanja i protesta „Podrži RTV“.

Ona je skrenula pažnju na radne uslove većine zaposlenih na RTV gde se plate mnogih kreću između dvadeset i četrdeset hiljada dinara. A s dodatnim teškoćama se suočava bezmalo tri stotina zaposlenih koji su angažovani preko agencija za privremeni rad.

Nakon serije protesta „Podrži RTV“ mnogi od nas zaposlenih smo uvideli potrebu za borbom unutar institucije i osnovali smo sindikalnu organizaciju Nezavisnost unutar RTV. Ja se ranije nisam bavila sindikalnim organizovanjem, objasnila je Kravić.

Ona je napomenula da su već postojale druge sindikalne organizacije u RTV, ali da nisu dovoljno jasno zastupale interese radnika i radnica.

Sindikalna organizacija Nezavisnost je prošle godine stekla dve stotina članova čime su postali reprezantativni u RTV. Od tada su pokrenuli tužbu zbog nezakonitog umanjenja plata, organizovali dva štrajka upozorenja i podneli krivičnu prijavu protiv tri agencije za privremeni rad koje su nezakonito angažovale radnike i posredovale ih RTV-u. Takođe, uspeli su da izdejstvuju bolji kolektivni ugovor do prehodnog.

Kvalitetno novinarstvo zahteva da lična bezbednost i radna prava medijskih radnica i radnika budu zagarantovana , istakla je Kravić.

Foto: Marko Miletić / Mašina

Nakon uvodnih izlaganja prisutne i prisutni su najviše raspravljali o sindikalnom organizovanju u sferi medija. Istaknuti su problemi organizovanja honorarno angažovanih i diskutovane potencijalne mogućnosti nestandardnog sindikalnog organizovanja. Osim toga dosta se govorilo o rastu radne opterećenosti medijskih radnika kao i o mogućnosti slobode u medijima u aktulenim društvenim i ekonomskim okolnostima.

Okrugli sto je deo projekta „Nove medijske politike“ koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja. Projekat služi mapiranju ekonomskih procesa koji vode sve većoj komercijalizaciji medijskog sadržaja, odnosno smanjivanju informativne i edukativne uloge medija. Razgovor je moderirala Katarina Antonić, novinarka portala Mašina.

A.J.

Prethodni članak

Biće novih autobusa, ali nema vozača

Građani protiv dalje urbanizacije Košutnjaka

Sledeći članak