Okrugli sto: Problemi i perspektive medijskih politika

Foto: Milovan Milenković / Kamerades

Portal Mašina vas poziva da uzmete učešće na okruglom stolu „Problemi i perspektive medijskih politika“ koji će biti održan u subotu, 2. marta u 12h u prostoru Papergirl Galerija (Kralja Milana 15) u Beogradu.

Cilj okruglog stola je da okupi relevantne aktere koji deluju u medijskom polju radi prikupljanja informacija o trenutnom stanju u medijima i problemima sa kojima se suočavaju novinari i novinarke, te eventualnog usaglašavanja oko određenih smernica za nove medijske politike koje bi doprinele većim medijskim slobodama, medijskom pluralizmu i sigurnijem ekonomskom položaju novinara/ki i drugih medijskih radnika/ca.

Zarad produbljivanja ove rasprave biće pozvani predstavnici različitih, kritički usmerenih medija, sindikata, novinarskih udruženja, nevladinih organizacija i istraživačkih centara.

Ideja je da se kroz razmenu mišljenja, a imajući u vidu različite perspektive učesnika, mapiraju osnovni problemi medija u Srbiji koji se tiču medijskih sloboda, ekonomskog položaja novinara/ki i medijskog pluralizma. Fokus diskusije će biti na vezi medijskih politika u poslednjih nekoliko godina s aktuelnim stanjem u medijima i položajem novinara/ki, te kako aktuelni normativni okvir utiče na stanje u medijima.

Uvodničari u diskusiju će biti Ilir Gaši, medijski analitičar, novinarka Milica Kravić i Tanja Jakobi, izvršna direktorka Centra za istraživanja javnih politika. Okrugli sto će moderirati Katarina Antonić, novinarka portala Mašina.

Okrugli sto je deo projekta „Nove medijske politike“ čiji je značaj u mapiranju ekonomskih procesa koji vode sve većoj komercijalizaciji medijskog sadržaja, odnosno smanjivanju informativne i edukativne uloge medija. Njima se smanjuje i mogućnost građana da se adekvatno informišu i izgrađuju kritički osvrt na društvena dešavanja.

Organizovanje medijskih radnika i radnica i njihovo umrežavanje s rezličitim akterima kao što su sindikati, novinarska udruženja i istraživački centri pomoglo bi boljoj artikulaciji potencijalnih rešenja koja bi poboljšala položaj novinara/ki i dovela do slobodnijeg i bezbednijeg novinarstva u Srbiji. Rezultat zajedničkog rada na okruglom stolu i javnom panelu koji će biti uskoro organizovan bile bi smernice za predloge novih medijskih politika.

Molimo Vas da potvrdite svoje prisustvo do četvrtka, 28.2.2019. na email: info@masina.rs, broj mesta je ograničen.

Program se održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Prethodni članak

Želite li da postanete milijarder? E ne može!

Na današnji dan Karađorđevićima vraćeno pravo državljanstva i povratka imovine

Sledeći članak