Opozicija: Godinu dana rada parlamenta je godinu dana njegovog unižavanja

Poslanici opozicije su konferencijom za medije prvog avgusta obeležili godinu dana od konstituisanja 13. saziva parlamenta.

„Kada smo prvog avgusta pre godinu dana polagali zakletvu u ovom zakonodavnom domu, tog momenta smo ušli u jedan veliki rijaliti. Skupština je odraz onoga što se dešava u našem društvu“, izjavila je narodna poslanica iz stranke Zajedno Danijela Nestorović na konferenciji za medije koju je deo opozicije održao u Narodnoj skupštini.

Poslanici su podsetili na to da su osnovne funkcije republičke skupštine zakonodavno delovanje, kontrola izvršne vlasti i razmatranje najvažnijih društvenih pitanja. Prokomentarisano je da je to što je parlament sazvan čak četiri meseca nakon parlamentarnih  izbora bio signal od strane vladajućih struktura da je jedina važna funkcija u državi uloga predsednika. U tom duhu je protekao i dosadašnji rad skupštine, ocenjeno je, pa je vladajuća većina bespogovorno  sprovodila sve predloge izvršne vlasti, sprečavajući opoziciju u učešću u navedenim funkcijama parlamenta.

Parlament se, konstatovano je, tretira kao instrument izvršne vlasti, a u samoj skupštini prečesto dolazi do kršenja poslovnika, ali i zakona, čime se parlament unižava. Pojedini poslanici izrazili su se i oštrije.

„Skupštinu Srbije kontroliše organizovana kriminalna banda na čelu sa Vladimirom Orlićem i umesto da se ovde donose zakoni, ovo je mesto gde se dešava najbrutalnije kršenje svih mogućih zakona, osnovnih ljudskih prava i gde se vrši najveće moguće nasilje i nad zakonom i nad svima onima koji drugačije misle od Aleksandra Vučića“, ocenio je Aleksandar Jovanović Ćuta iz stranke Zajedno.

Pavićević: Pokušaj urušavanja institucija je put u diktaturu

„Mi iz Zeleno-levog poslaničkog kluba smo se trudili da koristimo sve institucionalne mehanizme koji nam stoje na raspolaganju kao da je ovo zaista narodna skupština – iako znamo  da to nije slučaj – i kao da se ovde raspravlja i odlučuje i kao da sa druge strane sede ljudi koji ne glasaju na zvono ili na uzvik ‘a sada pritisnite zeleno’, kao  što  se to dešava na odborima; i kao da ne učestvuju u jednom zajedničkom pokušaju urušavanja institucija i države koji vodi do otvorene diktature koja će se desiti kada sve institucije prestanu da funkcionišu“, izjavio je Đorđe Pavićević iz Zeleno-levog poslaničkog  kluba – Ne davimo Beograd – Moramo.

Pavićević je istakao da su se u proteklih godinu dana poslanici opozicije izvanredno organizovali i koordinirali u različitim aktivnostima usmerenim na zaštitu i unapređenje zakona i prava građanki i građana.

Pavićević je naglasio da je Zeleno-levi klub u saradnji sa kolegama u proteklom periodu podneo i pet krivičnih prijava protiv službenika skupštine nadležnih za skrivanje potpisa za građansku inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora i protiv sektretara skupštine koji je onemogućio da se preda zahtev za procenu ustavnosti  „verovatno najgoreg zakona koji je donet tokom prethodnih godinu dana, a to je Zakon o planiranju i izgradnji“. Po Pavićevićevoj oceni, ZIP je izraz otvorene pljačke građana.

„Svaki onaj prst koji je stisao ZA na glasanju je vredeo oko 20 do 30 miliona evra. Svako od njih je dodao 20 do 30 miliona evra na ukupnu vrednost pljačke koja se do sada dogodila“.

Nešić: ZIP je legalizacija obećanja tajkunima

„Zakon o planiranju i izgradnji predstavlja legalizaciju obećanja koja su dali svojim prijateljima, svojim tajkunima kada su privatizovali preduzeća u stečaju, da će dobiti i zemljište pored objekata gratis, odnosno besplatno“, ocenio je Nikola Nešić iz stranke Zajedno.

Nešić se osvrnuo na još četiri zakona koji je, po njegovoj oceni, vladajuća većina donela protiv interesa građana. Nešić je konstatovao da su Zakonom o ozakonjenju najsiromašniji građani potkupljeni, a investitorima omogućeno da legalizuju dosadašnje nelegalne aktivnosti.

„Kako se bave obmanama? Iskoristiću Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom. Oni su 2018. godine doneli loš zakon koji je unizio položaj preduzetnica u Republici Srbiji. Pa su tada opozicioni poslanici, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, podneli ono što smo mi  sada podneli za Zakon o planiranju  i izgradnji, podneli su da se izvrši provera ustavnosti donetog zakona“, dodao je Nešić.

Sporan je, između ostalog i Zakon o zapošljavanju stranaca, koji po Nešićevim rečima omogućava Vladi da preskače sve procedure.

„Videli ste u proteklih godinu dana našu borbu. Nadam se da će ta borba biti sve uspešnija. Onog trenutka kada budemo imali većinu u ovom parlamentu, tada će ova država biti  ono što treba da bude, a to je pravna država“, zaključila je poslanica Danijela Nestorović.

I.K.

Prethodni članak

Solarna Stara – postavljeni solarni paneli na Staroj planini

Beecarbonize, video igra koja vas uči kako da spasite planetu

Sledeći članak