Oružari odbijaju privatizaciju fabrike – nastavljaju sa štrajkačkim aktivnostima

Ulaz u kompleks Zastave; Foto: Marko Miletić / Mašina
Ulaz u kompleks Zastave; Foto: Marko Miletić / Mašina

Radnici Zastava oružja stupiće u štrajk upozorenja u ponedeljak od 12 do 13 časova, koji će održati u ispred Upravne zgrade njihove firme.

Odluka o jadnočasovnoj obustavi rada doneta je na jučerašnjoj sednici Odbora Sindikalne organizacije Zastava oružje, budući da rukovodstvo i nadležne institucije ne ispunjavaju zahteve radnika tog preduzeća.

Podsećamo da se zahtevi odnose na izuzimanje fabrike Zastava oružje AD iz postupka privatizacije dela kapitala; pokretanje pitanja odgovornosti protiv lica odgovornih za stanje u kome se fabrika nalazi; oslobađanje radnika fabrike Zastava oružje AD od umanjenja zarada od 10%; i odobravanje sredstava za poboljšanje uslova rada.

Sindikat upozorava da njihove primedbe koje se odnose na izuzimanje fabrike iz procesa privatizacije nisu unete u Nacrt zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, te da je predloženi Nacrt zakona u suprotnosti sa interesima fabrike, zaposlenih i Grada Kragujevca.

Predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme koji podrazumeva prodaju dela kapitala i fabrike Zastava oružje AD je uvršten je u dnevni red sednice Skupštine Republike Srbije čiji je početak zakazan za utorak, 24. aprila tekuće godine.

Detaljnije o sindikalnoj borbi radnika Zastava oružja možete čitati ovde.

Prethodni članak

1001 broj Kikindskih – pokrenuta kampanja za narednih 1000 brojeva

Policija je sprečila predstavnike asocijacije „Nezavisna kulturna scena Srbije“ da obave uvid u prošlogodišnju konkursnu dokumentaciju

Sledeći članak