Otkaz sindikalnom povereniku Nezavisnosti u Narodnom muzeju

Foto: Aleksandar Jovanović / Facebook
Foto: Aleksandar Jovanović / Facebook

Otkaz Radoslavu Piljku usledio je nakon što je njegov sindikat ukazao na malverzacije i nezakonite radnje u Narodnom muzeju.

Sindikalni poverenik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, Radoslav Piljak je pre nekoliko dana dobio otkaz u Narodnom muzeju.

Kako se navodi u saopštenju sindikata „Nezavisnost“ Piljku je otkaz uručila direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković koju oni smatraju „nezakonitom direktorkom“.

U obrazloženju otkaza Ugovora o radu kaže se da je sindikalni predstavnik prekršio radnu disciplinu i pravila ponašanja, međutim ne pominju se vreme i mesto povrede radne discipline. Umesto toga ponuđena je beleška drugog zaposlenog koji Piljka optužuje za „sukobljavanje sa zaposlenima koje uključuje pritiske, zlostavljanje, mobing i osionost“.

Pritisci na sindikat „Nezavisnost“ u Narodnom muzeju i njihovog predstavnika su, kako se navodi u saopštenju, počeli još u aprilu ove godine kada je i oformljena ova sindikalna pridružnica.

Granski sindikat umetnosti, kulture i medija „Nezavisnost“ je sakupio i sistematizovao dokumenate koji, prema njihovim navodima, pokazuju niz malverzacija i nezakonitih radnji u poslovanju Narodnog muzeja. S tim u vezi, oni su dostavili dopis od 210 stranica Ministarstvu kulture i drugim relevantnim državnim institucijama.

Kao početnu nezakonitost sindikat ističe zadržavanje Bojane Borić Brešković na mestu direktorke Muzeja. Da je aktuelnoj direktorki istekao mandat vršioca dužnosti 13. juna ove godine, sindikatu je potvrdio i inspektorat za rad.

Otkaz Radoslavu Piljku, sindikalnom predstavniku, je još jedan u nizu pritisaka na radničko i sindikalno organizovanje. Podsećamo da se i sindikalci u Kragujevcu trenutno nalaze pod učestalim napadima poslodavca i države.

M.M.

Prethodni članak

Poginula dva radnika na gradilištu Beograda na vodi

Šturo saopštenje o pogibiji radnika i onemogućavanje rada novinara u Beogradu na vodi

Sledeći članak