Otpočeo štrajk u Galenici, radnike podržali međunarodni i evropski sindikati

Nakon neuspešnih pregovora za povećanje zarada, radnici Galenike stupili su u štrajk. Podršku su dobili i od Međunarodne i Evropske konfederacije industrijskih sindikata.

Kako javlja Granski sindikat poljoprivrede i prerađivačke industrije „Nezavisnost” (GS PPI), u Galenici od novembra traju pregovori za povećanje zarada koji su se pre nekoliko dana okončali neuspešno nakon što je procenat povećanja koji je menadžment ponudio bio daleko ispod pristojnog.

Odbor sindikata najstarije srpske fabrike lekova bio je prinuđen da nakon konsultacija sa radnicima donese odluku o potpunoj obustavi rada počevši od danas.

„Nerazumno je ponašanje poslovodstva koje je izabralo konflikt, a ne dijalog. Od državnih institucija očekujemo nepristrasan i odgovoran pristup, kojim će stručno i preventivno reagovati na eventualno produbljivanje socijalnog konflikta”, potpisuje predsednik GS PPI „Nezavisnost” Dejan Titović u pismu upućenom sindikatu Galenike.

Radnici Galenike dobili su podršku kako drugih kolega iz Granskog sindikata poljoprivrede i prerađivačke industrije, tako i Međunarodne i Evropske konfederacije industrijskih sindikata, IndustriALL Global Union i IndustriALL European Trade Union.

„Poštovane kolege, upućujemo Vam iskrenu podršku i nadamo se da će uprava jasno uočiti poruku koju će radnici u štrajku poslati, i dogovoriti se o hitnosti usklađivanja plata sa stvarnim rastom troškova života i postupiti u skladu s tim. Pomno ćemo pratiti dalji razvoj vaših akcija”, navodi se u pismu podrške koje je dobila „Nezavisnost”.

A.G.A.

Prethodni članak

Svi treba da osete pogodnosti tehnološkog razvoja – predstavljen zakon o skraćivanju radnog vremena u Americi

Predstavljene strategije za unapređenje položaja platformskih radnika u Srbiji

Sledeći članak