Otpušteni agencijski radnici kragujevačkog Vodovoda nakon obustave rada

Nakon što su juče obustavili rad u znak protesta, radnici kragujevačkog vodovoda koji su bili angažovani na privremenim poslovima preko agencije za zapošljavanje su danas dobili otkaze, javlja N1.

Radnici kragujevačkog Vodovoda koji su tri i po godine neprekidno radili na najtežim poslovima angažovani preko privatne agencije za zapošljavanje su danas, nakon dva dana štrajka, dobili otkaze.

„Pozvali su nas iz Vodovoda i rekli da je agencija Faks raskinula ugovor sa nas 17 i da više nema potrebe da štrajkujemo. Mi smo sada bukvalno i faktički na ulici. Juče je direktor na lokalnoj televiziji rekao laž da mi zarađujemo 70.000 dinara, što je daleko od istine“, rekao je za N1 Filip Čejović, jedan od otpuštenih radnika Vodovoda.

U sindikatu Sloga naglašavaju da su potpuno solidarni sa otpuštenim radnicima, kao i sa svim drugim radnicima u zemlji koji su izloženi sličnim problemima, kojih će po njihovim procenama biti sve više. Ovo je posebno važno, smatraju u sindikatu nakon tvrdnji otpuštenih radnika da su „dobili otkaze ugovora o radu dok su radili najteže poslove u Vodovodu, a da u kancelarijama sede brojni partijski uhlebi“.

„Partijsko zapošljavanje predstavlja sve negativniju pojavu u srpskom društvu, jer se pri zapošljavanju ne uzimaju u obzir kvalifikacije, već pripadnost određenoj političkoj partiji, što dovodi do toga da na pozicije dođu nesposobni i nekvalifikovani ljudi, upošljavaju glasači za takozvane kapilarne glasove dok kvalifikovani ljudi poput radnika Vodovoda ostaju bez posla, stoji u saopštenju Sloge.

Potreban novi Zakon o radu

Iz sindikata Sloga podsećaju i na predlog novog Zakona o radu, koji su kao deo koalicije „Ujedinjeni“ predali u Skupštinu na razmatranje, a koji bi agencijsko zapošljavanje sveo na minimum.

Prema novom zakonu, radnici više neće moći da rade po ugovoru više od godinu dana, dva puta po šest meseci, posle čega će morati da dobiju rešenje za stalno. Probni rad će biti maksimalno tri meseca, a ukoliko poslodavac ne može da oceni radnika u tom periodu, neće biti potrebe da ga zadrži.

O predlogu Alternativnog zakona o radu ste mogli ranije da čitate na našem sajtu.

M.M.

Prethodni članak

Održan skup podrške smenjenim tužiteljkama „Ne damo naše Laure“

Mapiranje pravedne zelene tranzicije u Srbiji – ni sluha ni sredstava za pravdu

Sledeći članak