Pobeda konzervativaca u Grčkoj

Izvor: Νέα Δημοκρατία / Facebook

Nova demokratija osvojila je 158 od mogućih 300 poslaničkih mesta u grčkom parlamentu, a njen lider, Kirjakos Micotakis, postao je novi premijer Grčke. Konzervativci su osvojili 39,58% glasova, dok je Siriza Aleksisa Ciprasa završila na drugom mestu sa 31,53%, odnosno 86 mandata.

Zahvaljujući specifičnom izbornom sistemu, prema kojem se prvih 250 mandata deli proprocionalno broju osvojenih glasova, dok preostalih 50 mandata dobija prvoplasirana partija kao „nagradu“, ovoliki broj glasova biće dovoljan Novoj demokratiji da samostalno formira novu vladu.

Na trećem mestu završio je Pokret za promene (KINAL), nastao ujedinjenjem nekada velike partije levog centra, PASOK-a i Pokreta demokratskih socijalista osvojivši 8,1%, što im je dovoljno za 22 poslanička mesta u novom parlamentu.

Komunistička partija Grčke je četvrtoplasirana opcija na nedavno završenim izborima i imaće identičan broj predstavnika kao u prethodnom sazivu – 15.

Na petom i šestom mestu završile su nove snage na grčkoj političkoj sceni. Izrazito nacionalistički, konzervativno i pro-ruski orijentisana partija „Grčko rešenje“ imaće po prvi put poslanike u parlamentu, jer im je 3,7% bilo dovoljno za 10 mandata. Poslednja lista koja je prešla izborni prag je MeRA 25, bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa, koja je deo evropskog pokreta DIEM 25, i imaće 9 poslanika u novom sazivu parlamenta.

Svoje predstavnike u parlamentu su izgubile neonacistička Zlatna zora, kao i Unija centrista, s obzirom na to da nisu uspeli da pređu cenzus od tri posto.

Novi premijer je tokom kampanje obećao smanjenje poreza, privatizaciju javnog sektora i strožu kontrolu grčkih granica, a u početku se protivio potpisivanju Prespanskog sporazuma sa Savernom Makedonijom.

Zanimljivo je i da je Kirjakos Micotakis bivši bankar i sin bivšeg premijera Grčke sa početka devedestih Konstantinosa Micotakisa, dok je njegova sestra, Dora Bakojani bila gradonačelnica Atine početkom dvehiljaditih. Kirjakos Micotakis je sa čela Nove demokratije smenio člana druge velike političke dinastije u Grčkoj Kostasa Karamanlisa. Svog predstavnika u grčkom parlamentu imaće treća velika politička dinastija, koja je dugo godina vladala levim centrom u Grčkoj, pošto je Jorgos Papandreu osvojio poslanički mandat preko izborne liste KINAL-a.

Vladavina političkih dinastija prekinuta je Sirizinom pobedom iz 2015. godine, ali nedavno završeni izbori su pokazali da rodbinske veze i dalje igraju veliku ulogu u grčkoj politici.

L.P.

Prethodni članak

Veća ovlašćenja za komunalce

Staro sajmište: bitka oko Istorije

Sledeći članak