Pokrajinski izbori: na severu ništa suštinski novo, uz po koje iznenađenje

Zgrada Vlade Vojvodine; Foto: Vanilica / Wikimedia Commons

SNS će da vodi glavnu reč u „Banskoj palati“ i to s ubedljivom većinom poslanika. Za naprednjacima slede SPS i SVM. Osim poprilično predvidivih rezultata ovi izbori su pokazali da je srcima ne beznačajnom broju vojvođanskih birača i monarhija bliska.

Prema preliminarnim rezultatima Srpska napredna stranka je osvojila 58,41%, Socijalistička partija Srbije 10,32%, Savez vojvođanskih Mađara 9,42%, Vojvođanski front 4,85%, Pokret obnove Kraljevine Srbije 4,04%, Metla 2020 3,98% i Srpska radikalna stranka 3,11% glasova na pokrajinskim izborima.

Sve tri vodeće liste su popravile svoje rezultate u odnosu na 2016. godinu kada je SNS ostvarila 44,48%, SPS 8,86%, a SVM je bezmalo duplirao svojih pređašnjih 4,88%.

Radikali i koalicija oko LSV (Vojvođanski front) su pošli u suprotnom pravcu. Dok je u prethodnom sazivu SRS učestvovala sa 7,66%, a LSV sa 6,43%, sada su uspeli da pređu cenzus samo zahvaljujući sniženom pragu od 3%.

Pokret „Dosta je bilo“ koji je pre četiri godine osvojio čak 5,54% glasova, na ovim pokrajinskim izborima nije uspeo da plasira svoju listu.

U kategoriju iznenađenja bi se dalo smestiti rezultat koji je ostvario Pokret obnove Kraljevine Srbije. Monarhisti, zahvaljujući sniženom pragu, ulaze u naredni saziv pokrajinske skupštine.

A.J.

Prethodni članak

Lokalni izbori 2020: brisanje opozicije sa mape Srbije

Ne radi se o „jednakosti“ – kako žive umetnice i kulturne radnice

Sledeći članak