Pokrenut servis podrške za tekstilne radnice i radnike

Izvor: youtube.com

Centar za politike emancipacije i međunarodna mreža Klin Klouz Kempejn (Clean Clothes Campaign) pozvali su tekstilne radnike i radnice da preko njihovog novootvorenog servisa prijave kršenja zakona ili nepravilnosti na radnim mestima.

Kršenja zakona ili nepravilnosti na radnim mestima možete prijaviti ovde.

CPE dodaje i da će njihov pravni tim pokušati da obezbedi relevantne informacije i podršku, uz garantovanu anonimnost radnika koji problem budu prijavili.

„Kako bismo pomogli ugroženim radnicama i radnicima u sektoru tekstila, kože i obuće, potrudili smo se da obezbedimo pravnu podršku i time odgovorimo na individualne i grupne probleme zaposlenih u ovoj industrijskoj grani“ precizira se u saopštenju a dodaje se i da je ova organizacija aktivno učestvovala i u slučaju „Taneks“ o kojem smo nedavno izveštavali, u kojem su neki od velikih brendova po prvi put primorani „da obrate pažnju na uslove rada u ovom regionu”.

U saopštenju, CPE je takođe podsetio i da je ova organizacija u protekle tri godine uradila četiri obimnija istraživanja od kojih je jedno dostupno na sajtu ove organizacije a i prevedeno je na Engleski i Namački. Ova su istraživanja pokazala da je nivo sindikalne organizovanosti u tekstilnom sektoru izrazito nizak, dok je kršenje radnih prava učestalo. Neka značajnija zabeležena kršenja prava uključuju: zastrašivanje, pretnje otkazom, ograničenje ili zabranu upotrebe toaleta, ilegalno prekoračenje prekovremenih radnih sati, neplaćen ili neadekvatno plaćen prekovremeni rad, loše higijenske uslove i generalno nebezbedne uslove rada, nezakonito produženje kratkoročnih ugovora preko dve godine, uskraćivanje prava na pun godišnji odmor, i slilčno.

CPE je od 2017. godine organizacija članica Clean Clothes Campaign mreže, međunarodne inicijative koja deluje od 1989. godine i koja je posvećena poboljšanju uslova rada i osnaživanju radnica i radnika u globalnoj industriji odevnih predmeta i obuće. Aktivno sarađuju sa sindikatima u Srbiji i u regionu a pored istraživačkog rada osnovne aktivnosti ove organizacije podrazumevaju pritisak na brendove da preuzmu odgovornost za uslove rada u svojim lancima snabdevanja, direktnu podršku radnicama i radnicima za bolje uslove rada, redovno informisanje javnosti o uslovima rada u kojima se proizvode poznate modne marke, lobiranje za radno zakonodavstvo koje štiti prava radnica i radnika i zagovarnje prava na platu za život (living wage) za sve radnice i radnike širom sveta.

S.A.

Prethodni članak

Rio Tinto u Srbiji: privatizacija prirodnog bogatstva, onemogućavanje održivog razvoja

Spontani štrajk u GEOX-u. Italijanska fabrika nastavlja s maltretmanom radnika

Sledeći članak