Položaj žena u prostituciji tema je nove epizode podkasta Devojka iz predgrađa

Sa kakvim se sve problemima suočavaju seksualne radnice u Srbiji i koji bi modeli rešavanja problema prostitucije bili adekvatni kako bi se one zaštitile? O ovome ćemo u novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa razgovarati sa Draganom Pejović.

Neke od evropskih zemalja poput Nemačke i Holandije, dekriminalizovale su i legalizovale seksualni rad dok je on u našoj zemlji potpuno protivzakonit i za one koji se bave seksualnim radom, i za korisnike usluga. Međutim nije to oduvek bilo tako. Sve do 2016. godine za ovo delo kažnjavani su samo seksualni radnici i radnice, kada je došlo do promena zakona, čime je predviđeno da budu kažnjavani i korisnici.

O tome šta je sekusalni rad, odnosno prostitucija, da li se korisnici seksualnih usluga zaista kažnjavaju, kao i da li je zakon primenjen u praksi u novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa, koju možete poslušati sutra na našem portalu, autorka Slavica Trifunović, razgovara sa Draganom Pejović advokatkinjom i autorkom knjige „Položaj žena u prostituciji u Republici Srbiji“.

Kažnjavanje korisnika seksualnih usluga doprinelo bi prevenciji i suzbijanju

Dragana Pejović sa kojom smo razgovarali rekla je da bi primenom modela kojim se kažnjavaju korisnici mogla da se prevenira i spreči upotreba seksualnih usluga.

„Model koji se pokazao kao najbolji u sprečavanju i prevenciji prostitucije jeste kažnjavanje korisnika prostitucije dok se žene ne kažnjavaju. U državama u kojima je legalizovana prostitucija u suštini je omogućeno da se u skladu sa zakonom eksploatišu žene u prostituciji“, rekla je Pejović.

Prethodne epizode podkasta možete pronaći na ovom linku.

Devojku iz predgrađa možete slušati i na platformama Anchor.fm, Spotify, Youtube, a sve u vezi sa podkastom možete pratiti na društvenim mrežama Devojke iz predgrađa, na Fejsbuk i Instagram profilu pod nazivom Podcast DIP.

Prethodni članak

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji po meri privatnog interesa

RERI će tražiti izuzeće sudije na suđenju Ziđinu za zagađenje vazduha u Boru zbog pristrasnosti

Sledeći članak