Ponovo napadnut Crni Ovan u Novom Sadu

Osam maskiranih lica demoliralo je baštu kafića Crni Ovan devetog maja, u šestom napadu na ovo stecište antifašista u proteklih godinu i po dana.

„Evidentno je da je u pitanju politički motivisan napad/performans povodom Dana pobede nad fašizmom. Neofašističke organizacije se očigledno ne slažu sa vrednostima za koje se mi zalažemo i poedom nad fašizmom“, kaže za Mašinu Bojan Šovljanski, vlasnik kafića Crni Ovan. U Ovnu, koji funkcioniše kao društveni centar, okupljaju se novosadski antifašisti i borci za progresivne politike, društvenu jednakost i prava manjina.

Snimak sa sigurnostne kamere, koji je objavio Radio 021, pokazuje osam maskiranih lica koji su oko 3 ujutru 9. maja poobarali stolice i stolove u bašti kafića i u njemu razvili zastavu autonomne pokrajine Vojvodine. „Oni su negde skinuli zastavu autonomne pokrajine Vojvodine pošto se svi antifašisti u njihovim očima poistovećuju sa autošovinizmom i separatizmom“, objašnjava Šovljanski i dodaje:

„Oni su demonstrativno defilovali sa tom zastavom i položili je na inventar koji su srušili. Posle toga su produžili prema CK13, našem bratskom prostoru, slobodnom prostoru, gde su isto poskidali banere, bacili jedan naš baner pored njihovih kako bi pojačali simboliku, slikali se i otišli dalje. Sve to su počeli da objavljuju na njihove mreže, odnosno telegram grupe“.

Kako komentarišu i novosadski mediji, napad se odigrao u tišini, a snimci ostavljaju utisak da su se napadači, pored staranja da budu neprimetni komšiluku, trudili upravo da naprave scenografiju za slikanje sa vandalizovanom baštom kafića. Uprkos tome, zbog maski ih je teško identifikovati na osnovu video materijala.

Šesti napad u godinu i po dana

Kako Šovljanski naglašava, ovo je šesti napad na Crni Ovan u proteklih godinu i po dana. Podsetimo, najintenzivniji napad dosad desio se 15. januara 2023, kada su na lokal nasrnuli trojica maskiranih mladića naoružanih bokserima, palicama i nožem. Prilikom napada fizički su povređeni vlasik lokala Bojan Šovljanski i jedan gost, dok su prisutni gosti, uključujući i gošću u šestom mesecu trudnoće, istraumirani, a polomljena vrata lokala. Mladići koji su tada napali Ovan nosili su fašistička obeležja Konfederacije, kukaste krsteve i oznake „Zentrope“ (organizacije sledbenika Hitlera), a konfrontaciju su započeli pitanjem „Gde su vama srpske zastave?“

Počinioci januarskog napada su privedeni istog dana, ali i ubrzo pušteni kućama. „Policija tvrdi da su u pitanju momci koji nemaju dosijee ni istoriju nasilničkog ponašanja, iako mi imamo snimke na kojima se po njihovim pokretima i načinu organizacije vidi da se ne koriste metodama nasilja prvi put“, tvrdio je Šovljanski. Po njegovim rečima, dok su tri nasilnika nasrnula na lokal dvojica su im čuvali stražu. Uprkos tome, „Priča koja ide za javnost je da su oni izašli u grad, da su se malo napili, da su usput razlupali lokal ali bez neke namere da targetiraju nekog politički ili iz mržnje“, dodao je u januaru naš sagovornik. Kako danas kaže, taj slučaj je u procesu. Maloletni napadači dobili su krivične prijave za nasilničko ponašanje i zabranu prilaska lokalu, piše Radio 021.

Od januara se na Crni Ovan desio jedan manji napad, u okviru kog su počinioci cepali banere na lokalu u cilju zastrašivanja njegovog vlasnika, osoblja i gostiju i na lokal lepili nalepnice fašističkih organizacija.

Policija je obaveštena o napadu na Crni Ovan koji se odigrao danas.

„Prva informacija koju smo dobili je da je policija izuzetno zauzeta i preopterećena od jutros. Verujemo da je naloženo da dobar deo policije mora da bude po školama zbog nemilih događaja proteklih dana – tako da oni nisu imali kadar koji bi odmah poslali, ali su ubrzo došli, snimili, zabeležili sve i očekujemo njihovu reakciju“, kaže Šovljanski.

Šovljanski komentariše da nema jasnih osnova da se napad tumači kao reakcija na protest protiv nasilja kome je juče u Novom Sadu prisutstvovalo oko 10 hiljada ljudi. Ipak, nema sumnje da je i ovaj napad deo kampanje zastrašivanja građana koji se okupljaju u Crnom Ovnu.

I.K.

Prethodni članak

Sve mora da stane: sledeći protest protiv nasilja najavljen za petak

Poziv za podršku nagradi „Štefica Cvek“: „Verujemo u moć književnosti da produbi razumevanje stvarnosti“

Sledeći članak