Poslodavci podržavaju povećanje minimalca, ali traže smanjenje poreza

Pred početak pregovora o visini minimalne zarade za sledeću godinu Unija poslodavaca Srbije iznosi zahteve za smanjenjem poreza i doprinosa na zarade kako bi se stvorili uslovi za povećanje minimalca.

radnici u fabričkoj hali

Većina poslodavaca (63%) koje je anketirala Unija poslodavaca Srbije smatra da je vreme da se minimalna zarada poveća. Ipak, još je veći procenat (85%) onih koji kao uslov za povećanje minimalca vide smanjenje poreza i doprinosa na zarade.

Ovo su najznačajniji zaključci ankete koju svake godine pred početak pregovora o visini minimalne zarade među svojim članovima sprovodi Unija poslodavaca Srbije. Rezultati služe predstavnicima poslodavaca da formulišu predloge koje će zastupati na pregovorima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Prethodnih godina, u okviru iste ankete, većina poslodavaca je bila protiv povećanja minimalne zarade. 2020. godine, koju je obeležila pandemija, svega 15% poslodavaca je podržavalo povećanje minimalca. Sada čak 63% poslodavaca podržava povećanje, a taj procenat je gotovo ujednačen među velikim, srednjim, malim i mikro preduzećima.

Međutim, kako bi iz perspektive poslodavaca rast minimalnih zarada bio „održiv“ oni će u okviru pregovora zahtevati od države da omogući određene olakšice u poslovanju. Tako oni traže: povećanje neoporezivog iznosa, odosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade, smanjenje poreza i doprinosa za sve zaposlene, smanjenje administrativnih procedura i troškova i poreske olakšice za novozaposlene i osobe starije od 45 godina.

Sindikati zahtevaju dostizanje minimalne potrošačke korpe

Kako smo nedavno pisali, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“, kao učesnici u pregovorima u okviru SES-a, će zahtevati da se minimalna zarada podigne na nivo minimalne potrošačke korpe.

Sindikati već deset godina pokušavaju da u okviru SES-a isposluju izjednačavanje minimalca i minimalne potrošačke korpe ali još uvek nisu naišli na razumevanje poslodavaca i države. Ove godine bi taj iznos trebao da bude oko 40.000 dinara, međutim predsednik Aleksandar Vučić je već izneo očekivanja da bi minimalac mogao biti 300e, odnosno oko 35.000 dinara.

Minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 350.000 ljudi i ona trenutno iznosi oko 32.000 dinara što nije dovoljno da pokrije ni minimalnu potrošačku korpu koja nije stvarno merilo za realne potrebe građana.

Prvi sledeći sastanak SES-a će biti održan 20. avgusta, dok će pregovarački timovi svoj sastanak imati 23. avgusta. Ukoliko sindikati i poslodavci ne postignu dogovor u roku od dve nedelje o visini minimalne zarade odlučuje Vlada.

M.M.

Prethodni članak

UN: Temperature će rasti i narednih 30 godina čak i ukoliko hitno preduzmemo radikalne mere za smanjenje emisija gasova staklene bašte

Do pobune protiv Rio Tinta dovela je prenamena zemljišta bez znanja lokalnog stanovništva, piše CINS

Sledeći članak