Pravi pobednici na izborima u Finskoj su bogataši

U isčekivanju sastava nove koalicione vlade Finske jedna stvar je poprilično jasna: gornji ešaloni društva će umnožavati svoje bogatstvo u još povoljnijim uslovima, dok će ljudi na nižim klasnim lestvicama stezati kaiš.

Partija nacionalne koalicije je sa osvojenih 48 od 200 mesta u parlamentu ostvarila najbolji rezultat na izborima u Finskoj proteklog vikenda, što joj daje prvenstvo pokušaja formiranja koalicione vlade za koju je potrebno da pridobije jednu od većih i jednu od manjih stranaka.

Konzervativci će verovatno prvo pregovarati sa desno-populističkom anti-imigrantskom partijom Istinskih Finaca koji su osvojili 46 mesta, a mogu da pokušaju i sa socijaldemokratama koji su vodili vladu od 2019, a sada su završili na trećem mestu sa 43 poslanička mandata.

Nacionalnoj koaliciji ne bi išao u prilog rasizam, anti-imigrantstvo i EU skepticizam Istinskih Finaca, ali, s druge strane, ekstremna desnica bi bez problema podržala politički prioritet konzervativaca, što predsednica stranke Rika Katarina Pura nije propustila da signalizira izjavama poput:

„Treba da razmišljamo kao putnici u istom brodu. Istinski Finci ne guraju ljude u klasni rat, u kom su preduzetnici i zaposleni protivnici. Zajedničko dobro proizlazi iz uspeha obe strane.“

Socijaldemokratska partija Finske je programski protiv mera štednje što je ne čini poželjnim partnerom u konzervativnoj vladi. Međutim u prethodnom sazivu se nije pokazala pricipijelnom po pitanju levih fiskalnih politika, budući da je ministarstvo finansija prepustila liberalnoj Partiji Centra, na šta su pristali i koalicioni partneri sa levice, Zeleni i Leva alijansa.

Uz to, za vreme prethodne vlade socijaldemokrata usvojene su i antiradničke mere poput zabrane štrajka zdravstvenih radnika, piše portal Jacobin, što je pre svega naškodila Levoj alijansi, ali potvrđuje i pretpostavku da bi Socijaldemoraktska partija mogla da sarađuje i sa Partijom nacionalne koalicije na politikama kojim se favorizuju interesi velikih preduzeća.

Kojim god putem da pođe Partija nacionalne koalicije, ukoliko oformi vladu, ekonomski interesi gornjih ešalona društva biće obezbeđeni, dok ostali, koje ne mazi nevidiljiva ruka tržišta, treba da se spremaju za stezanje kaiša. A ukoliko manji koalicioni partner bude partija Istinski Finci, ekstremna desnica će moći da jača svoje redove, bez ozbiljnih rizika da će učešće u vladi sa konzervativcima išta naškoditi njihovoj rastućoj popularnosti.

A.J.

Prethodni članak

„Mi smo bedem“: rupe zatrpane, tabla sklonjena, ali dozvola na snazi?

I u RTS-u ima siromašnih, saopštava sindikat „Sloga“

Sledeći članak