Predsednički izbori u Hrvatskoj: Katarina Peović zastupa demokratski socijalizam za 21. vek

Izvor: Katarina Peović predsjednička kandidatkinja / Facebook

Na predsedničkim izborima koji se sutra održavaju u Hrvatskoj po prvi put u proteklih trideset godina učestvovaće kandidat eksplicitno socijalističke orijentacije.

Katarina Peović, kandidatkinja stranke Radnička fronta (RF), zalaže se za to da kapitalizam bude prepoznat kao glavni uzrok aktuelnih društvenih problema. Ona je protiv mera štednje, privatizacije i urušavanja radničkih prava, te za izgradnju socijalističke alternative.

U više intervjua Peović je naglašavala da se Radnička fronta protivi brojnim elementima funkcionisanja aktuelnog političkog sistema, ali da postojeća politička sredstva treba iskoristiti, istovremeno ne zapostavljajući saradnju sa radnicima i sindikatima, učešće u štrajkovima i drugim vidovima radničkih borbi:

Potpuno smo svjesni da do društvene promjene neće doći podnošenjem amandmančića i prepucavanjem s lakejima kapitala u Saboru. Izlazak na izbore nipošto ne znači da imamo ikakve iluzije o kapitalističkom parlamentarizmu. No, ako političku arenu prepustimo drugima, ne bojte se – ona neće ostati prazna. Naši protivnici, prokapitalističke stranke, od nje neće odustatim i i dalje će upravljati situacijom na našu štetu, objašnjava RF na svom sajtu.

Kandidatkinja RF je pre nekoliko dana privukla pažnju šire javnosti u HRT-ovom javnom sučeljavanju predsedničkih kandidata, oštro kritikujući Miroslava Škoru i odbivši da se rukuje sa aktuelnom predsednicom, Kolindom Grabar-Kitanović.

Narednog dana je u saopštenju razjasnila nekoliko osnovnih razloga zbog kojih aktuelnoj predsednici ne treba da pruži ruku niko kome je „do solidarnosti, jednakosti, pravde i pravednosti, dobrobiti svih ljudi“.

Grabar-Kitanović je, kako izdvaja Peović, odlikovala Tanju Belobrajdić, okrivljenu za brutalno maltretiranje zarobljenika u Lori; odbila da oduzme odlikovanja šestorici građana osuđenih u Hagu, među kojima i Praljku i Kordiću, osuđenima za ratne zločine; zastupa anti-izbegličku politiku i nehumano postupanje sa izbeglicama; pomilovala je donatore sopstvene kampanje osuđene za privredni kriminal; podsticala mere štednje, pogubne po egzistencijalnu, socijalnu i zdravstvenu sigurnost građana; podsticala militarizaciju društva.

Škoru, kandidata krajnje desnice, prozvala je na odgovornost zbog izjave da bi pomilovao Tomislava Merčepa, osuđenog za ubistvo 43 civila, među kojima i porodice Zec.

Radnička fronta se zalaže za sistemske promene

Radnička fronta se zalaže za sistemske promene, uključujući i rast udela društvene svojine u ukupnoj svojini u RH, te smanjivanje nejednakosti u društvu. Kao sredstvo za postizanje tih ciljeva RF predlaže i poništavanje nezakonitih i kriminalno sprovedenih privatizacija, te nacionalizaciju preduzeća u kojima dolazi do kršenja radničkih prava. Smatraju da treba poništiti Vatikanske ugovore i smanjiti javna davanja Katoličkoj crkvi, a povećati ulaganje u školstvo, zdravstvo, penzioni sistem i stanovanje.

Kandidaturu Katarine Peović podržao je Paolo Ferer, potpredsednik Evropske levice (u čiji sastav ulaze 24 stranke članice), hrvatske stranke Socijalistička radnička partija i Nova ljevica, Levica (Slovenija) i Socijaldemokratska unija iz Srbije.

Za nas je važno da socijalističke snage jačaju svuda u okruženju. Koalicija oko Peović je pokazala veliku moć da napreduje time što je uspela da sakupi znatno preko neophodnih 10 000 potpisa. Samo socijalističke politike mogu obezbediti opstanak naših društava, koja su uništena zločinom rata, zločinom privatizacije i zločinom štednje, izjavio je za Mašinu Ivan Zlatić, predsednik SDU.

Izvor: Katarina Peović predsjednička kandidatkinja / Facebook

Radnička fronta je uz Novu ljevicu i Zagreb je naš! učestvovala na lokalnim izborima 2017. kao članica Lijevog bloka, koji je osvojio oko 7.5% glasova, odnosno 4 od 50 mandata u gradskoj skupštini prestonice Hrvatske.

RF je, pretežno u velikim gradovima (Zagrebu, Puli, Rijeci i Splitu), lako sakupila gotovo upola više nego 10 000 potpisa podrške, koliko je bilo potrebno za kandidaturu njihove kandidatkinje na predsedničkim izborima. Ipak, dok mejnstrim kandidati mogu da se oslone na razgranatu infrastrukturu i velika finansijska sredstva svojih organizacija, organizacioni kapaciteti RF i dometi podrške glasača su, najverovatnije vrlo ograničeni.

Peović je više puta ponovila da se ne nada pobedi na izborima, čak ni ulasku u drugi krug (koja, sudeći po istraživanjima javnog mnjenja, zbilja i nije verovatna). Smisao njenog kandidovanja je popularizacija ideja demokratskog socijalizma za 21 vek.

Kako je Peović nedavno konstatovala, cilj njene kandidature je donekle već ispunjen: mediji su prestali da tretiraju termin „socijalizam“ kao zabranjenu reč, i o stavovima o njemu počeli da anketiraju i druge predsedničke kandidate.

Katarina Peović od 2005. predaje na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Članica je stranke Radnička fronta, osnovane 2014. godine, koju je 2018. zastupala u gradskoj skupštini grada Zagreba.

Detaljnije se o stavovima Radničke fronte o njihovom izlasku na predsedničke izbore možete informisati ovde.

I.K.

Prethodni članak

Vlast, opozicija i nova leva partija

Na današnji dan emitovana je prva epizoda serije Otpisani

Sledeći članak