Predstavljanje Feminističkog manifesta antifašistkinja za 21. vek

Feministička antifašistička mreža danas je u prostoru Miljenko Dereta u Beogradu obeležila Svetski dan borbe protiv femicida kao i dan svog osnivanja. Predstavljen je i Feministički manifest antifašistkinja za 21. vek.

Feministička antifašistička mreža (FAMa), koju danas čini preko 100 osnivačica iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije obeležila je 6. decembar kao dan svog osnivanja događajem u prostoru Miljenko Dereta u Beogradu, uz video uključenja učesnica iz svih zemalja nakadašnje zajedničke države.

Na događaju je predstavljen Feministički manifest antifašistkinja za 21. vek, i govorilo se o razlozima osnivanja mreže i ciljevima kojima će mreža stremiti.

U Feminističkom manifestu istaknute su osnovne ideje FAMa i sve protiv čega se bore. Oslonjene na nasleđe pretkinja iz AFŽ-a, članice kažu da mir nema alternativu i da je moguć samo uz poštovanje ljudskih prava i održiv razvoj.

One upozoravaju na oživljavanje fašizma u našim državama, predvođeno konzervativnim elitama koje to podržavaju. Tekovine modernog društva bivaju zamenjene strahom od različitosti i vraćanju tradiciji i tzv. „tradicionalnim vrednostima“ iza kojih se, kako kažu, kriju nacionalizam i verski fanatizam. Desničarske struje se kite velikim rečima kao što su porodica, patriotizam, suverenitet i državotvornost. Međutim, kako članice FAMa uviđaju, kada nam kažu „porodične vrednosti“, oni misle na porodice u kojima su žene potčinjene muževima, „patriotizam“ nije ništa drugo do mržnja prema susednim narodima, „suverenitet“ – koji se brani oružjem, a iza „državotvornog“ kriju nacionalističko.

FAMa je nastala kao rezultat razmene ideja tokom obeležavanja 80 godina osnivanja Antifašističkog fronta žena Jugoslavije, decembra 2022. godine u Bosanskom Petrovcu i Bihaću i oslanja se na internacionalno nasleđe AFŽ-a. Postignut je konsenzus da su jačanje feminisitčkog fronta i međusobna podrška na postjugoslovenskom nivou preduslovi za stvaranje jake odstupnice narastajućim fašističkim snagama kao i da je važno da prihvatimo i koristimo iskustvo koje su naše prethodnice stekle u zalaganju za stvaranje emancipatorskog sveta rodne ravnopravnosti u kome je dostignuta socijalna pravda.

Feministička antifašistička mreža (FAMa) osniva se na inicijativu Ženske platforme za razvoj Srbije (ŽPRS) udružene sa srodnim organizacijama i inicijativama iz postjugoslovenskih zemalja uz veliki aktivistički, volonterski angažman, kao i uz podršku Fondacije Fridrih Ebert.

A.G.A.

Prethodni članak

„Moramo pronaći zajednički jezik koji odjekuje preko granica i iskustava”

„Tome mora da se stane na put“, kaže Maja Gojković povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida – ali kako to činimo?

Sledeći članak