Prekršajne prijave zbog solidarnosti s radnicima

Skup podrške štrajkačima zbog kojeg su podnete prijave; Foto: Iva Janković / Mašina
Skup podrške štrajkačima zbog kojeg su podnete prijave; Foto: Iva Janković / Mašina

Policija nastavlja da podnosi prekršajne prijave protiv učesnika prošlogodišnjih protesta.

Poslednje prijave, „za organizovanje javnog okupljanja“, dobili su Anja Ilić i Marko Stričević članovi organizacije Marks21 i pokreta 7 zahteva i Svetlana Pandžić organizatorka protesta radnika IMT-a. Njihovo saslušanje je zakazano za 7. februar, a ukoliko budu optuženi moraće da plate zakonom propisane kazne od 100.000 do 150.000 dinara.

Prijave su podnete za organizovanje, inače formalno ne prijavljenog, skupa podrške radničkim štrajkovima u Novom Sadu i Beogradu 16. jula prošle godine. S obzirom da okrivljeni nisu bili legitimisani od strane policije na tom skupu, Marks21 u svom saopštenju zaključuje da su ove osobe odabrane na osnovu toga što su se preko megafona obratile okupljenima. O takvoj selekciji od strane policije govori i činjenica da su prijave dobile i dve žene koje nemaju nikakve veze sa protestom već se sasvim slučajno zovu isto kao i neke od govornica na protestu.

Skup zbog kojeg su podnete prijave je organizovan kao podrška radnicama i radnicima koji su u tom periodu organizovali seriju štrajkova u Srbiji. Štrajkovi su usledili nakon aprilskih „Protesta protiv diktature“ kada su pre svega mladi ljudi izražavali nezadovoljstvo ekonomskim i političkim stanjem u zemlji.

Prijave nastavljaju da pristižu aktivistima i aktiviskinjama bez obzira na izjave ministra policije Nebojše Stefanovića koji je u jeku prošlogodišnjih protesta rekao da „nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane, da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da izražava svoje nezadovoljstvo, te da ih niko u tome neće sprečavati dok su okupljanja mirna“. Prema saznanjima Insajdera, do sada je pokrenuto dvadeset tri prekršajnih prijava za učešće u prošlogodišnjim protestima.

Kao i tokom prethodnih saslušanja optuženih za učešće u ovim protestima i ovog puta će biti organizovan solidarni skup podrške, 7. februara ujutru ispred Prekršajnog suda u Beogradu.

Prethodni članak

Ekstremne temperature kao posledice klimatskih promena

Objavljen je zbornik „Obrazovanjem do politizacije romske zajednice“

Sledeći članak