Pretnja otkazom – nastavak pritisaka na Oružare

Predsednik Oružara, Dragan Ilić; Foto: Marko Miletić / Mašina
Predsednik Oružara, Dragan Ilić; Foto: Marko Miletić / Mašina

Predsednik sindikalne organizacije Zastava oružje, Dragan Ilić, dobio je rešenje – opomenu pred otkaz ugovora o radu. Ukoliko u narednih šest meseci Ilić učini povredu radne obaveze, dobiće otkaz bez daljih upozorenja.

Ovaj postupak uprave preduzeća predstavlja nastavak pritisaka na Sindikat i njegovog predsednika, a sudeći prema dosadašnjem ponašanju poslodavca ne treba sumnjati da će se pritisci nastaviti i u sledećem periodu. To otvara mogućnost i da sindikalni predstavnik u Zastava oružju dobije otkaz.

Dragan Ilić je predsednik sindikalne organizacije Zastava oružje ali i zastupnik društvenog kapitala u Skupštini preduzeća – pozicija koja delimično objašnjava i razloge za pritiske kojim je suočen prethodnih meseci. Naime, Ilić je bio na čelu radničkih štrajkova tokom aprila i maja ove godine kada su radnici tražili bolje uslove rada, veće plate, ali i izuzimanje fabrike iz postupka privatizacije odbrambene industrije Srbije.

Od tada je Ilić bio suočen sa nekoliko krivičnih prijava, umanjenjem zarade, privođenjem, pretnjama i prisluškivanjem, dok je sam Sindikat na osnovu anonimnih prijava kontrolisan od strane poreske i finansijske policije, o čemu ste već mogli da čitate na Mašini.

Sindikalna organizacija Zastava oružje osuđuje pritisak na radničku organizaciju i ocenjuje da je ova „kampanja progona do sada nezabeležena protiv predsednika neke sindikalne organizacije, radničkog lidera, a sve u cilju suzbijanja mogućih nezadovoljstava radnika zbog niskih zarada, teških i neodgovarajućih uslova rada, nedostatka zaštitne opreme i opšteg stanja u kome se preduzeće Zastava oružje nalazi ‘zahvaljujući’ poslovnoj politici koja je vođena poslednjih godina“.

M.M.

 

Prethodni članak

O lokomotivi, Beogradu na vodi i pišanju po sirotinji

Sve je više nesreća na građevinskim radovima – sindikatima zabranjen prilaz gradilištima

Sledeći članak