Prihod od sezonskog rada više ne utiče na ostvarivanje novčane socijalne pomoći

Inicijativa A 11 saopštila je juče da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 19. maja izmenio Pravilnik o obrascima u postupku ostvarivanja prava na novčanu socijalnu pomoć, čime prihodi od sezonskih i drugih poslova neće uticati na ostvarivanje novčane socijalne pomoći.

radnici na berbi voća

Ovom promenom su ,,prihodi od sezonskih i drugih poslova“, koji su se prema starom obrascu obračunavali korisnicima sistema novčane socijalne pomoći, preformulisani u ,,prihode od sezonskih i drugih poslova osim prihoda od sezonskih poslova koji je ostvaren u skladu sa zakonom kojim se reguliše oblast sezonskih poslova“, navodi se u saopštenju.

Iz A 11 navode da Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima (Zakon o sezoncima) nedvosmisleno propisuje da ova vrsta prihoda nije od uticaja na novčanu socijalnu pomoć.

„Zbog toga je ovim izmenama Pravilnik konačno upodobljen Zakonu kao višem pravnom aktu pa prihodi od sezonskog rada više neće biti relevantni za ostvarivanje novčane socijalne pomoći, što do sada nije bio slučaj“, navode iz ove organizacije.

Na ovu neusaglašenost Pravilnika sa Zakonom Inicijativa A 11 je više puta ukazivala centrima za socijalni rad, koji su zbog prihoda od sezonskih poslova korisnicima prekidali pravo na novčanu socijalnu pomoć, navode iz ove inicijative i dodaju da su se zbog ignorisanja ovih obaveštenja početkom marta 2023. godine obratili nadležnom ministarstvu apelom za izmenu Pravilnika o obrascima u postupku ostvarivanja prava na novčanu socijalnu pomoć zbog njegove neusaglašenosti sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i Zakonom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Vest da je Pravilnik izmenjen „pomoći će da ljudi koji žive ispod egzistencijalnog minimuma povremenim radnim angažovanjem mogu sebi da obezbede koliko-toliko pristojniji život bez bojazni da će zbog toga izgubiti prava uslovljena upravo njihovim teškim siromaštvo“, zaključuju iz A 11.

Podsećamo na analize Zakona o sezoncima o kome smo redovno i detaljno izveštavali u toku njegovog predloga i usvajanja.

I.P.

Prethodni članak

Glovo negira navode o smanjenim zaradama dostavljača

CIEH: Ministarstvo kulture potvrdilo da je na snazi prethodna zaštita celog područja Starog sajmišta

Sledeći članak