Prosvetni sindikati pozivaju na prekid nastave i smenu ministra Branka Ružića

Svi prosvetni sindikati su reagovali nakon jučerašnje tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Njihove poruke se kreću od poziva na obustavu nastave i zahteva za smenom ministra do stvaranja uslova za veću bezbednost zaposlenih i učenika u školama i strožijih kazni za kršenje pravila.

Hodnik škole

Najjasniji u svojim zahtevima je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) koji je prvi pozvao na obustavu rada od petka i izneo zahtev za smenom ministra prosvete Branka Ružića.

Iz ovog sindikata kažu da su odluku o prekidu rada doneli na na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer zaposlenima u prosveti preti neposredna opasnost po život i zdravlje.

„NSPRS je više puta zahtevao od Ministarstva prosvete da umesto šminkanja postojećih propisa preduzme opsežne mere kako bi se podigla bezbednost u školama, što su ministar i ministarstvo ignorisali“, stoji u saopštenju ovog sindikata.

To je ujedno i razlog zbog kojeg oni traže „hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića“ koga nalaze odgovornim za tragediju u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Na potpunu obustavu rada u petak, 5. maja, je svoje članove i članice pozvao i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ koji je saopštio da će zaposlenih tog dana biti u školama ali neće izvoditi nastavu.

„Pozivamo sve zaposlene da u školama/ustanovama u petak 5. maja 2023. godine, potpunom obustavom rada podele tugu i bol sa porodicama nastradalih u tragičnom događaju i ujedno, svi zajedno, ukažemo na nezavidan položaj prosvete u Srbiji“, navode iz „Nezavisnosti“.

Na obustavu nastave u petak je pozvala i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije koja je roditeljima poručila da je sve što čine i što će činiti u najboljoj nameri da učine škole bezbednim mestom za obrazovanje i vaspitanje sve naše dece.

„Nije degradirana samo profesija, već je ugrožen život učenika i svih zaposlenih. Živimo u društvu u kome su sveprisutni agresija i nasilje: verbalno, medijsko, fizičko… Ono je, ne samo u školama, već u celokupnom društvu doživelo vrhunac. Kao društvo smo izneverili, kao država zatajili“, saopštava Unija.

Oni dodaju i da „Srbija treba da stane i zapita se dokle je stigla i kuda i kako nakon ovog“.

Forum srednjih stručnih škola Beograd (FSSŠ) je pozvao sve profesore i nastavnike da danas dođu u minut do dvanaest ispred Ministarstva prosvete i da minutom ćutanja odaju počast nastradalima, ali i da, kako kažu, upozore na očajnu situaciju u kojoj se naše obrazovanje i ceo sistem školstva trenutno nalaze.

„Želimo kvalitetnog i dobro plaćenog nastavnika koji će motivisan ići na posao i koji će znati i imati želje i volje da obavlja svoj posao na najbolji mogući način, a ne da probleme gura pod tepih i jedva čeka da se radni dan završi“, kažu iz Foruma.

Oni smatraju i da je jučerašnji događaj kulminacija nasilja u školama i podsećaju na neke od skorašnjih incidenata:

„U Trsteniku, trojica učenika su izmakla stolicu profesorki i sve to snimali mobilnim telefonom. Poznat je i slučaj iz Mladenovca kada je jedan učenik zbog opklade od 30 evra prebio nastavnicu. U Smederevu je u jednoj školi profesor oduzeo mobilni telefon učeniku jer se igrao tokom časa, pa je zbog toga bio fizički napadnut. Poznat je i slučaj iz Novog Sada kada je učenik osnovne škole sačekao profesorku na kraju nastave i krvnički pretukao ispred škole zbog čega je završila u Urgentnom centru.“

Sindikat obrazovanja Srbije traži od svih državnih organa da odgovorno, dugoročno i sistemski stvaraju uslove za normalan i bezbedan život dece i zaposlenih, kao i svakodnevnu borbu protiv svih oblika nasilja, posebno u obrazovnom sistemu.

Ovaj sindikat je pozvao sve zaposlene da danas posvete časove otvorenom razgovoru sa učenicima i kolegama i minutom ćutanja odaju počast nastradalima.

M.M.

Prethodni članak

Naš sistem je ipak zakazao

Psiholozi nude besplatnu pomoć i smernice za razgovor sa decom

Sledeći članak