Protest podrške aktivistima

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

Ispred Prekršajnog suda u Beogradu održan je protest podške članovima pokreta 7 zahteva protiv kojih su podnete prekršajne prijave.

Prekršajne prijave za učestvovanje u protestima Protiv diktature, održavanim u aprilu 2017. godine, i akciju prikupljanja pomoći za radnike Goše dobili su Anja Ilić, Marko Stričević i Milan Škobić, na osnovu kojih su danas i saslušani.

Kako se navodi u ranijem saopštenju 7 zahteva, oni su „bez bilo kakvog legitimisanja, od strane policije označeni kao, kako je navedeno u prijavi, organizatori protesta koji formalno nije bio prijavljen“.

Solidarnost sa saslušanima su prisustvom izrazili predstavnici Marksa21, Levog samita Srbije, SDU, Ne davimo Beograd, profesori odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta, kao i antifašistički hor Naša pjesma. Među okupljenima je bilo i građana čije deložacije su sprečene zahvaljujući reagovanju aktivista iz pokreta 7 zahteva.

Kao što smo već pisali, prekršajni postupci protiv učesnika i učesnica prošlogodišnjih protesta se nižu uprkos izjavama ministra policije Nebojše Stefanovića da nikakve mere protiv demonstranata neće biti preduzimane.

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

Okupljeni spornim smatraju i prošlogodišnje izmene Zakona o okupljanju, za čije kršenje se saslušani terete. Kako komentariše Marko Aksentijević iz inicijative Ne davimo Beograd, izmenjeni Zakon o okupljanju onemogućava brzo reagovanje u neočekivanim okolnostima, razjedinjava pokrete i destimuliše njihovo delovanje u javnom prostoru predviđajući drakonske kazne za pojedince.

Pismenu podršku saslušanima i pokretu 7 zahteva uputili su bivši radnici Goše, radnice i radnici Pošte i profesorka Železničko-tehničke škole kao i odeljenje za Sociologiju filozofskog fakulteta u Beogradu.

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

Prethodni članak

Vida Knežević: Za ozbiljne političke promene je potrebna i ozbiljna politička dimenzija

Treći put za redom: Politička škola za umetnike (i sve zainteresovane)

Sledeći članak