Protest protiv „Novog Sada na vodi“ prvog avgusta

Deo opozicije je pozvala Novosađane da se u utorak u devet okupe u ponovnom pokušaju da spreče „pljačku veka“.

Protest će se održati u devet časova, sat pre sednice Skupštine grada na kojoj će se razmatrati rebalans budžeta i glasati o planu detaljne regulacije (PDR) za takozvani „Novi Sad na vodi“.

„Ovim projektom će biti uništena cela poslednja prirodna oaza grada, sa fantastično lepim i, nažalost, velikim delom ugroženim živim svetom. Biće uništen javni prostor u kom su Novosađani imali prostor za druženje i rekreaciju“, podsetio je putem društvenih mreža Radivoje Jovović, predsednik novosadskog odbora stranke Zajedno. Kako je upozorio:

„Razloga za borbu je bezbroj i neću ih na ovom mestu sve navoditi. Ono što je pak izrazito važno, jeste činjenica da se ovim projektom nasip pomera u Dunav za nekoliko stotina metara, čime će naš grad biti drastično izloženiji opasnostima od poplava. Pozdravite se sa elementarnom fizičkom bezbednošću Telepa, Limana…Celog grada“.

Na okupljanje su pozvali stranka Zajedno, novosadski odbor Demokratske stranke i novosadski odbor Pokreta Srbija centar SRCE, prenosi Radio 021.

Projekat „Novi Sad na vodi“ nazivaju pljačkom veka

„Reč je o, podsećam, projektu od dve milijarde evra, od čega će prihodovati jedino kompanija Galens, dok Novosađanima neće pripasti ništa. U ovom projektu apsolutno ništa nije u javnom interesu“, konstatovao je Jovović.

„Odbornici će glasati za početak realizacije projekta ‘Novi Sad na vodi’ koji po nama predstavlja najveću pljačku u istoriji Novog Sada. Novosađane niko nije pitao da li žele ovakav projekat, niko ih nije pitao da li žele privatizaciju javnog prirodnog dobra, niko ih nije pitao da li žele da izmeštaju nasip, zato je ovo poslednja prilika da se postave ovakva pitanja gradskim vlastima“, izjavili su organizatori protesta za Radio 021.

Glasanje o PDR-u za Novi Sad na vodi bilo je zakazano za proteklu sedmicu. Odloženo je, kako konstatuje Jovović, nakon što je najavljen protest.

GUP-om i PDR-om protiv volje građana

Podsetimo, projekat takozvanog Novog Sada na vodi, luksuznog naselja kombinovane namene koji Galens gradi na mestu nekadašnjeg brodogradilišta, jedan je od najspornijih momenata Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, tokom čijeg usvajanja je prošlog jula održan protest na kome je privatno obezbeđenje koje je angažovala gradska vlast ispoljio nezapamćeno nasilje prema demonstrantima.

Preko 12.000 primedbi koje su građani i stručna udruženja u februaru 2022. predali na GUP NS 2030 nije uticalo na vlasti da imalo promene planove.

Novi Sad na vodi će se zidati u zoni Šodroša, Ribarskog ostrva i Kameničke ade, koja je bila poprište sukoba policije i građana koji su pokušavali da spreče seču stabala ovog zaštićenog područja za potrebe pomoćne infrastrukture za zidanje mosta u nastavku Bulevara Evrope čitave jeseni 2022. godine. Polovina branjenog drveća je posečena u martu, a mnoga su pala u dve snažne oluje koje su pogodile Novi Sad krajem jula, upravo u periodu kada su vlasti planirale da usvajaju PDR za Novi Sad na vodi.

Aktivisti i deo opozicije su povodom novonastale štete izrazili ogorčenje zbog toga što se lokalne i pokrajinske vlasti fokusiraju na udovoljavanje zahtevima investitora, a, kako tvrde, potpuno ignorišu goruću potrebu da se naprave planovi prevencije štete od ekstremnih klimatskih pojava koje će biti sve češće, strategija adaptacije na klimatske promene i planovi za saniranje posledica oluja koje su prošle sedmice pogodile Novi Sad.

Novosadske vlasti ne zanimaju ni uzroci ni posledice oluja

„Neodgovorna i korumpirana vlast se ne bavi interesima građana! Njih razorne posledice rušilačkih oluja u kojima smo ostali bez hiljade stabala, ni za milimetar nisu skrenuli sa puta apsolutne podrške interesima povlašćenih, agresivnih, bahatih i mafijaških investitora. Oni su nam kroz dilove sa povlašćenim investitorima, urbanističkom, projektantskom hobotnicom i građevinskom mafijom do sad oteli 7 parkova, a od grada napravili rerne betonjerke. Otimaju nam pravo da dišemo i živimo humano i dostojanstveno. Oteli su nam Grad potpuno“, poručila je putem društvenih mreža članica Pokreta Odbranimo šume Fruške Gore Dragana Arsić, pozvavši na protest zakazan za prvi avgust.

Jovoić konstatuje da se na dnevnom redu sednice Skupštine NS neće naći nadoknada štete od oluja u kojima su mnogi ostali bez krovova, a jedno lice i izgubilo život.

„Gradske vlasti očigledno ne žele da preuzmu nikakvu odgovornost niti da pokažu brigu o građanima. Mi tu na Limanu, primera radi,  imamo zgradu sa više stotina stanara kojima je u potpunosti uništen krov, imamo i druge primere da su ljudi pretrpeli ogromnu materijalnu štetu, i nijedan od tih slučajeva gradske vlasti ne žele da obeštete“, smatra Jovović.

Jovović ocenjuje da bi u gradskoj skupštini ta pitanja mogli da pokrenu samo opozicioni poslanici, kojih tamo nema zbog, po njegovim rečima, od bojkota izbora 2020. godine.

„Mi smo pokretali to pitanje apelima na izvršne vlasti, pisali smo dopise i apelovali javno, ali to do sada nije urodilo plodom. Ono što smo uradili je da obezbedimo besplatnu pravnu pomoć za sve kojima je naneta materijalna šteta“, kaže Jovović. Stranci Zajedno se u Novom Sadu javilo pedesetak ljudi, a Jovović ocenjuje da je broj onih kojima je pomoć potrebna daleko veći.  

Čini se da gadske vlasti ni nakon nevremena nisu uvažile ozbiljnost situacije. Jovović skreće pažnju na to da nisu aktivirane ni sirene za uzbunu iako je njihova funkcionalnost ispitana pre nekoliko meseci.

„Bitno je znati i da gradonačelnik ima ozbiljna ovlašćenja i nadležnosti u domenu civilne zaštite, koja je mogao da iskoristi, a to nije uradio“, skreće pažnju Jovović.

„Protiv ove pljačke mora borba i zato dođimo“, pozvala je Arsić.

„Pozvali smo na protest sve Novosađane i Novosađanke, sve ljude dobre volje, da ih sprečimo i onemogućimo u donošenju tog plana“, izjavio je za Mašinu Radivoje Jovović, predsednik predsednik novosadskog odbora stranke Zajedno. Kako je dodao: „Dođite sutra, da se zajedno borimo. Ako ih ne sprečimo, gušićemo se u betonu, ili pak daviti u poplavama“.

I.K.

Prethodni članak

Komunizam je sloboda

Lažna rekonstrukcija Bajlonija služi za izvlačenje novca pred beogradske izbore, tvrdi narodni poslanik Đorđe Miketić

Sledeći članak