Protest u Novom Sadu zbog otpuštanja na Radio-televiziji Vojvodine

Foto: UGS NEZAVISNOST Novi Sad / Facebook

Protest zbog najavljenog otpuštanja 200 radnika i radnica Radio-televizije Vojvodine angažovanih preko agencije za zapošljavanje, održan je danas u podne ispred Studija M u Novom Sadu.

Ovo je možda jedan od najružnijih dana u istoriji ove naše javne medijske ustanove, jer će naših 200 kolega sutra ostati bez posla.

Ovim rečima je okupljene na protestu pozdravio Darko Šper, poverenik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“.

Protest je organizovao UGS „Nezavisnost“, a predstavnici sindikata su na protestu izneli zahtev da se svi radnici koji su zaposleni preko agencija i koji su ostali bez posla prime u stalni radni odnos u Radio-televiziji Vojvodine. Drugi zahtev sindikata se tiče prakse zapošljavanja preko agencija koja, prema rečima organizatora protesta, pokrajinski javni servis košta više nego regularno zapošljavanje zbog visokih procenata koje agencije uzimaju.

Iz sindikata takođe zahtevaju da se zakaže sednica upravnih odbora Radio-televizije Vojvodine i Radio-televizije Srbije kako bi se pregovaralo o podizanju cene televizijske pretplate, jer bi se na taj način obezbedilo nezavisno finansiranje oba javna servisa. Iz sindikata je dodatno rečeno da će zahtevati ostavke rukovodstva RTV-a ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni u što kraćem roku.

Skrenuli smo pažnju više puta i državi i poslodavcu da ovaj potez koji su uradili neće doneti ništa dobro našoj medijskoj kući.“ rekao je Šper.

„Ništa ne potpisujte!“

Podsećamo, na konferenciji za novinare koja je zbog najavljenog otpuštanja zaposlenih na RT Vojvodine organizovana u početkom prošle nedelje, iz sindikata Nezavisnost su poručili da ni nakon što su premijerki Republike Srbije Ani Brnabić uputili otvoreno pismo, odnos prema pokrajinskom javnom servisu se nije promenio. Kako su u saopštenju naveli predstavnici sindikata, rezultat redistribucije 201 milion dinara koji su rebalansom budžeta bez jasnih kriterijuma oduzeti RTV-u, je najavljeni otkaz za 200 zaposlenih u Radio-televiziji Vojvodine koji su svakodnevno učestvovali u stvaranju programa.

Ono što je novo, tokom vikenda najzad su počeli da pozivaju ljude koji će dobiti posao na Radio-televiziji Vojvodine, a prema njihovim rečima radi se o 50 ljudi. Ono što nas zabrinjava jeste da do dana današnjeg ljudi koji ostaju bez posla nisu obavešteni na način kako to Zakon o radu predviđa, rekao je okupljenima Darko Šper.

On je dodao i to da su tek danas neki radnici dobili obaveštenje da od sutra ne dolaze na svoja radna mesta.

„Mi im poručujemo: idite na posao, nemojte da dozvolite da sutra zbog njihove bahatosti vi ostanete bez posla jer tri dana navodno nećete ići na posao“, rekao je svojim kolegama i koleginicama Šper. On je dodao da zaposleni kojima se otkazuje angažman na Radio-televiziji Vojvodine treba da idu i zahtevaju od svojih pretpostavljenih da njihov dolazak na posao evidentiraju, jer je, prema rečima predstavnika sinidikata, poslodavac u obavezi da zaposlenima da pismeno rešenje da su tehnološki višak, da dobijaju otkaz ili nešto treće. Šper je upozorio svoje kolege i podsetio na reči sindikalnih advokata da ne potpisuju ništa dok ne provere o čemu se radi, kako bi mogli da se pravno bore za svoja prava.

Podsećamo, na Radio-televiziji Vojvodine je najavljeno otpuštanje 250 pretežno novinara i novinarki, kao i radnika u produkciji, a koji su bili angažovani preko agencija za zapošljavanje. Ovaj broj, zajedno sa otpuštenima koji su rešenja dobili još u julu činiće 20% zaposlenih u ovoj medijskoj kući.

I.P.

Prethodni članak

Kraj tridesetogodišnje vladavine DPS-a u Crnoj Gori

Trinaesti Beldocs u offline i online izdanju

Sledeći članak