Protesti: U Beogradu ponovo sukobi. U Novom Sadu pokušaj blokade autoputa. Napadi na novinare u porastu

Demonstranti na autoputu Novi Sad – Beograd; Foto: Dragana Prica / 021

Četvrti dan zaredom su nastavljeni protesti u gradovima širom Srbije uz učešće više hiljada ljudi. U Beogradu je protest ponovo završen sukobima demonstranata i policije a broj napada na medije je veći nego prethodnih dana. U drugim gradovima nije bilo sukoba.

U Beogradu je i četvrtog dana protesta ispred Doma narodne Skupštine viđen nešto drugačiji scenario dešavanja od prethodnih dana. Iako su predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju najavili da će nastaviti da podržavaju proteste izostao je bilo kakav organizovani dolazak ove grupacije već su samo pojedini lideri iskoristili priliku za slikanje za medije.

Tako je ostavljen prostor da se kao predvodnici protesta od nekoliko hiljada ljudi nametnu ekstremni desničari okupljeni oko bivšeg člana Dveri Srđana Noga, ali je primetno bilo prisustvo i drugih grupa pa tako i vođe zabranjenog Obraza Mladena Obradovića koji je održao i govor preko megafona.

Foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Desničarima je makar na početku protesta pokušala da parira manja grupa okupljena oko organizacije Marks21 koja je izašla na protest sa parolama kao što su: „Novac u zdravstvo, ne u policiju!“ i „Nećemo da budemo jeftina radna snaga“.

Ispred same Skupštine nije bilo vidljivo policijskih snaga koje su ipak bile raspoređene u okolnim saobraćajnicama i nekim zgradama. Nakon par sati relativno mirnog protesta tokom kojih su se ipak dešavali sukobi među desničarima u prvim redovima, oko 23 časova su otpočeli sukobi sa policijom.

Sukobi su izazvani bacanjem velikog broja baklji na ulaz Skupštine. Policija je izašla iz zgrade i napravila niz kordona koji su ubrzo i krenuli u kontraofanzifu. Ponovo je ispaljena velika količina suzavaca kako bi se rasterali demonstranti a oni najuporniji su se sukobljavali sa policijom još nekih sat i po vremena.

Najteža noć za medijske radnike i radnice

U bilans sinoćnjeg protesta u Beogradu treba uključiti i najveći broj napada na novinare i novinarke otkad su ovi protesti otpočeli. Napade na svoje ekipe su prijavili Novinska agencija Beta, Al Jazeera, Kurir TV i televizija N1.

Glavni urednik Bete, Dragan Janjić je rekao da je za dva dana povređeno petoro novinara i fotoreportera ove agencije.

Večeras je naša fotoreporterka Svetlana Dojčinović pogođena kamenom u ruku, a fotoreporter Miloš Miškov ciglom u glavu. Oba projektila su došla iz grupe demonstranata. Miškov ima frakturu lobanje i zadržan je u Urgentnom centru. On je svestan i nadamo se da će sve biti dobro, rekao je Janjić.

Kurir je javio da su njihovi novinari Stefan Stanković, Miša Batanjac i Predrag Zambrok napadnuti šipkama i kamenicama i da im je hitna pomoć ukazala pomoć. Napadnuti su i novinarka Al Jazeere Natalija Lučić i snimatelj Tarek Ani kome je polomljena kamera, a demonstranti su sprečavali izveštavanje ekipe N1 na stepeništu Skupštine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je pozvalo sve medijske radnike i radnice koji izveštavaju sa protesta da im se jave ukoliko im je potreban bilo kakav vid pravne, psihološke i medicinske pomoći ili zaštitna oprema.

U drugim gradovima protesti mirni. Pokušaj blokade autoputa u Novom Sadu

U Novom Sadu protestna šetnja je trajala više sati. Na samom početku protesta prisutnima se obratio aktivista Miran Pogačar, koga je policija držala u pritvoru 48 sati, a ranije tokom dana bio je saslušan pred sudom u Novom Sadu.

Prisutnima se obratila i Slobodanka Ninić, kojoj je policija slomila ruku prilikom njenog prinudnog iseljavanja prošle jeseni iz njenog jedinog doma.

Demonstranti su poveli šetnju do autoputa k Beogradu, na čelu kolone sa banerom „Ko tebe pendrekom, ti njega revolucijom“. Namera je bila blokada autoputa, međutim u tome demonstranti nisu uspeli, zbog prisustva policijskih snaga. Pojedini demonstranti su spuštali cveće ispred policijskog kordona. Mnogi su seli i uzvikivali „isti smo narod“.

Protest u Novom Sadu je protekao bez sukoba i na društvenim mrežama je najavljeno novo okupljanje za večeras.

Protestna šetnja u Novom Sadu; Foto: Dragana Prica / 021

Mirni protesti su održani i u Nišu, gde su, prema pisanju Južnih vesti okupljeni poručili da nema organizatora niti im je potreban vođa već samo osobe koje će održavati mir, te da na ulice izlaze iz nezadovoljstva.

U Zrenjaninu se okupilo nekoliko stotina ljudi. Poveli su protestnu šetnju s centralnog trga do nadvožnjaka na glavnom tranzitnom putu k Novom Sadu, i blokirali su ga na sat vremena. Prisutni su se složili da su zahtevi protesta rešavanje višedecenijskog problema kvaliteta vode u tom gradu, kao i suprotstavljanje izgradnji fabrike gume Linglong, koja bi, pretpostavlja se, planiranom proizvodjom nanela veliku štetu putnoj infrastrukturi i životnoj sredini u tom gradu.

Vučić iz Pariza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čije su izjave od pre nekoliko dana bile i povod za otpočinjanje protesta je u izjavi koju je za televiziju Pink dao u Parizu pokušaj blokade autoputa nazvao „čistim terorizmom“.

Vučić je rekao i da „broj potencijalno zaraženih koronavirusom u Srbiji raste za 40.000 zbog okupljenih građana na protestima u Beogradu“.

M.M. i A.J.

Prethodni članak

Jutka osuđen na bezuslovnu kaznu od tri meseca zatvora

Peti dan protesta: manje ljudi, više desnih narativa, policija ne štedi ni decu

Sledeći članak