Radnice u Prokuplju u borbi protiv „racionalizacije“ preduzeća i političkih pritisaka

Foto: Jelena Veljić
Foto: Jelena Veljić

Danas je u Prokuplju održano drugo ročište povodom tužbe koju su protiv Turističko-sportske organizacije tog grada podnele radnice higijenske službe.

Nemam šta da krijem i ničega se ne bojim.

Odlučna je radnica Ružica Nedeljković koja je sa koleginicom Vericom Stojanović podnela tužbu protiv poslodavca zbog otkaza dobijenog u procesu tzv. racionalizacije kojom je Turističko-sportska organizacija u Prokuplju podelila otkaze higijenskoj službi.

Radnice navode da se u Prokuplju radi za 25.000 – 30.000 dinara. Oni koji rade kod privatnika uglavnom dobijaju ugovore na dva meseca. Posle toga se ugovor produžava za po mesec dana, ako ima posla. U trenutku kada je Ružica dobila otkaz, njen muž je bio bez posla, a dete im ove godine polazi u prvi razred.

Ružica i Verica su odbile socijalni program, za koji im je u oktobru prethodne godine dato dva dana da se odluče, a koji bi zapravo predstavljao sporazumni raskid radnog odnosa. One su do kraja meseca ostale u firmi da bi im potom bio uručen otkaz usled sistematizacije i „prestanka potrebe“ za njihovim radom.

Reč je o higijenskom održavanju sportskih objekata u kojima se organizuju različite manifestacije i treniraju deca uzrasta 4-5 godina.

„To su mala deca, a da se ne održava higijena, tu bi bila opšta zaraza“, navodi Ružica.

Posle otpuštanja žena koje su tu radile između osam i dvanaest godina i to za minimalnu platu, zaposleni su novi ljudi na određeno.

Presuda u korist radnica/ka bi značila da se neosnovano otpuštenim radnicama moraju isplatiti zarade i da se poveže radni staž i pokriju troškovi advokata i izlazaka na ročišta.

Foto: Marija Jakovljević / Mašina
Foto: Marija Jakovljević / Mašina

Solidarnost koleginica i kolega

Otpuštene radnice su organizovale štrajk, koji su podržale i njihove koleginice i predsednik Nezavisnog sindikata u ovom preduzeću. Usledili su dodatni otkazi članovima i članicama Štrajkačkog odbora sindikata, pod izgovorom da je štrajk bio nezakonit. Otpuštene radnice i predsednik Štrajkačkog odbora su takođe podneli tužbe zbog otkaza koje su dobili usled učešća u štrajku.

Nakon prvog ročišta prvog suđenja, po tužbi Emine Rnjak, radnice i radnici iz Štrajkačkog odbora koji su se pridružili protestu vraćeni su na posao, odlukom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Međutim, radnice koje su prvobitno otpuštene u tzv. racionalizaciji nisu vraćene na posao.

Današnje ročište je brzo obavljeno, a ispred suda su stajali okupljeni građani i građanke, kao i aktivistkinje nekoliko nevladinih organizacija, koji su došli da pruže podršku radnicama.

„Ovo je pritisak na političare da ne vrše pritisak na sud“ – izjavio je predsednik Štrajkačkog odbora Vanja Stojanović.

Ovde se žene mačuju sa celim sistemom.

Ovo je tokom protesta za Mašinu izjavila Emina Rnjak koja je došla da podrži koleginice i koja ne odustaje od borbe za radna prava. Saznajemo i da zaposlene u drugim preduzećima i javnim ustanovama trpe različite pritiske i mobing, kao i da se okupljaju oko ideje osnivanja zajedničkog sindikata i u hodu koriste sva raspoloživa pravna sredstva.

Foto: Marija Jakovljević / Mašina
Foto: Marija Jakovljević / Mašina

Protest su podržali Alternativni centar za devojke (Kruševac), Autonomni ženski centar (Beograd), Žene u crnom (Beograd), Ženski prostor (Niš), Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava (Beograd), Levi samit Srbije, Mreža žena Rasinskog okruga, NENA-grupa za mir i prava žena (Leskovac), Rekonstrukcija Ženski fond (Beograd), SOS Vlasotince, Udruženje Roza – za radna prava žena i Udruženje žena Peščanik (Kruševac).

U saopštenju koje potpisuju ove organizacije navodi se da su otkazi odraz demonstracije moći i zastrašivanja od strane vladajućeg režima u Prokuplju i da nemaju nikakvu zakonsku osnovu. Ove feminističke grupe su pozvale širu javnost na solidarnost s radnicama i radnicima.

Za 26. april je najavljen protesni marš kroz Prokuplje pod nazivom „Solidarnost je naša snaga“.

Prethodni članak

Zašto Vučić ne mora da izgovara reč „ustaša“

Radnički protesti obeležavaju nedelju pred Prvi maj

Sledeći članak