Radnici Pošte ne odustaju od svojih zahteva: 50.000 dinara minimum

Skup radnika ispred GPC Zemun; Foto: Marko M. Dragoslavic / Udruzenje radnika “Pošte” Srbije – Goran Klještan BOSKE / Facebook

Radnici i radnice Pošte Srbije su juče odbili predlog vlade o povećanju zarada u njihovom preduzeću. Veliki broj zaposlenih ovog profitabilnog preduzeća trenutno ima zarade koje su bliže minimalcu nego prosečnoj zaradi u republici.

Na sastanku koji je juče poslepodne održan u vladi radnicima je ponuđeno povećanje od 13% za najniže zarade koje prima oko 12.500 zaposlenih na tehnološkim poslovima.

Nakon sastanka pregovarački tim radnika je otišao do Glavnog poštanskog centra u Zemunu gde su ponudu predstavili pred nekoliko stotina okupljenih koleginica i kolega koji su u velikoj većini odbili ponudu vlade.

Radnički pregovarački tim se zatim vratio na večernji sastanak u vladu kako bi saopštio odluku koleginica i kolega koje predstavljaju. Ponovo je predat i zahtev radništva koji podrazumeva da zaposleni u tehnologiji Pošte (tehničari u poštanskim centrima, poštari, vozači, šalterski radnici) imaju minimalnu platu od 50.000 dinara.

Novi sastanak pregovaračkih timova vlade, rukovodstva Pošte i radnika nije zakazan, ali postoje indicije da bi do njega moglo da dođe već danas.

Radnici pošte u Novom Pazaru tokom obustave rada; Foto: Nedzad Ramovic / Udruzenje radnika “Pošte” Srbije – Goran Klještan BOSKE / Facebook

Poslova je sve više plate sve manje

Jedan od predstavnika radnika i radnica koji obustavljaju rad, Željko Arsić, radnik GPC-a Zemun, je za Mašinu dodatno pojasnio zahteve svojih kolega i koleginica.

Kod nas u Pošti nije bilo realnog povećanja zarada sedamnaest godina. Zanimljiv je još jedan podatak: 2011. godine prosečna zarada u Srbiji je bila oko 35.000 dinara, radnik Pošte je tada zarađivao otprilike toliko. Sada je republički prosek 54.000 a mi smo i dalje ostali na oko 35.000 dinara. Sada smo bliži minimalnoj zaradi nego prosečnoj.

Nije sasvim jasno zašto radnici u uspešnom preduzeću, koje povećava obim posla i ostvaruje dobit imaju tako niske zarade. Naš sagovornik komentariše ovaj paradoks na primeru svoje radne jedinice – Glavnog poštanskog centra Zemun:

U septembru 2016. godine smo imali 423.000 pošiljaka, a septembra 2019. godine 847.000 pošiljaka. Dakle, nama koji radimo tehničku obradu pošiljaka se za tri godine duplirao obim posla, a u istom periodu je broj radnika u našoj službi smanjen za sedam, rekao je Arsić za Mašinu.

Kako kaže naš sagovornik manjak zaposlenih u Pošti je svuda vidljiv.

To svako zna. Uđeš u poštu, vidiš da ima sedam šaltera od kojih radi samo dva, zato se stvaraju gužve i redovi. Poštari rade po dva reona, ne može jedan čovek da postigne da nosi sve to a pri tome ima sve veći obim posla zbog raznih komunalnih računa koji se šalju preko pošte.

Još u martu, tokom pregovora sa predstavnikom vlade Nebojšom Stefanovićem, jedan od zahteva radnika je bio i da se obezbedi dovoljan broj izvršioca, što bi moglo da se učini tako što bi Pošta zaposlila za stalno one ljude koji sada obavljaju poslove po privremenim ugovorima.

Vlada i rukovodstvo Pošte to još uvek nisu ispunili, kao što nisu ni povećali plate radnicima i radnicama.

M.M.

Prethodni članak

Sutra počinje deseti BeFem festival u Beogradu

Moguće je – besplatan javni prevoz u američkim gradovima

Sledeći članak