Radnici Subotica-transa izborili veće plate

Putokazne table prevoza u Subotici; Foto: Creative Line/ Facebook

Nakon što su sproveli „tihi štrajk“ u kojem je više od polovine vozača istovremeno uzelo bolovanje, grad i poslodavac su bili primorani da ispune zahteve radnika. Zaposleni u preduzeću Subotica-trans od aprila primaju zaradu povećanu za dvadeset posto.

Kako javlja Politika, kod ovog prevoznika je potpisan novi kolektivni ugovor koji nosiocima posla, vozačima i mehaničarima, garantuje povećanje plate od oko deset hiljada dinara. Pre povećanja, zarada sa prekovremenim radom nije dostizala subotički prosek od 47 800 dinara.

Više od 70 od ukupno 149 vozača u subotičkom gradskom saobraćajnom preduzeću istovremeno je prijavilo da ima grip i otvorilo bolovanje. Odmah su krenule spekulacije da se radi o „tihom štrajku“, čiji je glavni uzrok visina plate i nedostatak zaposlenih.

Veliki broj stanovnika Subotice ima državljanstvo Evropske unije, pa im nije teško da usled loših uslova rada u Srbiji krenu putem država Zapadne Evrope. Dodatnu poteškoću predstavljala je zabrana rasta plata zaposlenih, s obzirom na to da se radi o javnom preduzeću.

Rešenje je pronađeno sa Ministarstvom finansija, pa će zarade biti povećane kroz stimulacije za zaposlene. Osim toga, dogovorena je kupovina i deset novih vozila, što će dodatno poboljšati uslove rada.

Odlazak u inostranstvo zbog boljih radnih uslova je posebno izražena u slučaju deficitarnih zanimanja. Tako, profesionalni vozači gradskih autobusa u Srbiji sve češće uzimaju kartu za inostranstvo u jednom smeru.

Dok bi kvalitetan i svima dostupan javni prevoz dopinelo društvenom razvoju, zbog čega neki gradovi odlučuju za velika ulganja i ukidanje naplate, u Srbiji dominira politika privatizacije i u ovoj oblasti, iako građanima ne donosi kvalitetnije i brže kretanje po gradovima.

L.P.

Prethodni članak

Na današnji dan protesti protiv pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu

Samoorganizovani radnici Pošte stupili u štrajk – pošiljke se gomilaju u distributivnim centrima

Sledeći članak