Rukovodstvo Geodetskog zavoda vrši pritiske na radnice i radnike u štrajku

Foto: Marko Miletić / Mašina

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu ponovo su u štrajku. Rukovodstvo RGZ-a štrajkače optužuje da su politički instruirani.

Nakon što je ponovo pokrenut štrajk radnika i radnica, u saopštenju za javnost rukovodstvo Republičkog geodetskog zavoda optužilo je štrajkače da ih podržavaju „političari i biznismeni kojima smetaju uspešno sprovedene reforme u RGZ-u“, kao i da je štrajk politički instruiran iz sindikalnih centrala. U saopštenju rukovodstva je istaknuto i da je cilj štrajka izazivanje nezadovoljstva kod građana i privrednih subjekata, te je apelovalo na državne institucije da „hitno reaguju“.

Na ove optužbe rukovodstva, reagovao je i štrajkački odbor RGZ-a koji je sastavljen od tri reprezentativna sindikata: Jedinstvena organizacija sindikata (SSSS), Sindikat Nezavisnost RGZ, Sindikat zaposlenih RGZ – ASNS. Oni ističu da su zaposleni bili izloženi direktnim pisanim pretnjama otkazom i da su ove pretnje prijavljene inspekciji rada koja je počela nadzor RGZ-a. Pored toga, štrajkački odbor je u javnosti izneo i da su se u prostorijama RGZ-a pojavili pripadnici privatnog obezbeđenja koji su pokušali da nasilno prekinu štrajk. Ovom prilikom povređena je jedna radnica.

Radnici i radnice naglašavaju da je uzrok za novi štrajk nepoštovanje i direktno kršenje Sporazuma o okončanju štrajka koji je potpisan sa Vladom Republike Srbije, negiraju optužbe da su njihove aktivnosti povezane sa protestima koji se već par meseci odvijaju u gradovima Srbije.

U saopštenju štrajkačkog odbora se takođe ističe da je paralelno sa saopštenjem rukovodstva u RGZ-u formiran novi sindikat za koji veruju da je u direktnoj sprezi sa rukovodstvom zbog „nasilnog učljanivanja novoprimljenih kolega“ u ovu organizaciju.

M.J.

Prethodni članak

Na današnji dan u Kragujevcu organizovane prve radničke demostracije

Na današnji dan Srbija je dobila status kandidata za pristupanje EU

Sledeći članak