Ruskom antiratnom aktivisti zabranjen ulazak u Srbiju

Ruskom antiratnom aktivisti Peteru Nikitinu, osnivaču Ruskog demokratskog društva, je juče onemogućen ulazak u Srbiju iako ima stalno prebivalište u našoj zemlji, porodicu i nekretninu.

„Meni je zabranjen ulaz u Srbiju“, napisao je juče Peter Nikitin na društvenoj mreži Facebook.

Na fotografiji rešenja koju je priložio, da je odluka o odbijanju ulaska na teritoriju Republike Srbije zaštitna mera „mera bezbednosti proterivanja stranca“. „Vratio sam se letom preko Frankfurta, i na pasoškoj kontroli sinoć u 00.30 su mi rekli da tu sačekam. Nakon tri i po sata čekanja mi je rečeno da je BIA odlučila da me ne pušta u zemlju. Izdato mi je rešenje kojim mi se nalaže da se vratim u Frankfurt prvim avionom“, rekao je Nikitin za N1.

Ovaj antiratni aktivista, inače državljanin Holandije, živi u Beogradu, ima stalno prebivalište i porodicu. Rešenje o povratku u Frankfurt odbija, te je i dalje na aerodromu Nikola Tesla. „Ovde je moj dom, činjenica da iznosim svoje stavove otvoreno, da sam protivnik politike Vladimira Putina, to nije nikakav osnov da me ne puštaju kući“, rekao je Peter Nikitin u uključenju za N1.

Beogradski centar za ljudska prava preuzeo je ovaj slučaj. Sonja Tošković iz BCLJP-a objasnila je u emisiji N1 Studio Live da je ovaj slučaj Nikitina vrlo specifičan, s obzirom na to da, da mu je uručena odluka MUP-a u kojoj se, kako kaže, navodi samo jedan razlog za odluku za zabranu ulaska u Srbiju, a to je da mu je izrečena mera koja se odnosi na udaljenje sa teritorije Republike Srbije, navodi se na portalu N1.

BCLJP se žalio na odluku o zabrani ulaska Nikitina u zemlju, ali je drugostepeni organ koji odlučuje o žalbi MUP koji je i doneo tu meru. Od Upravnog suda će takođe zatražiti odlaganje izvršenja rešenja, obratiće se i međunarodnim institucijama, prenosi ovaj medij.

U međuvremenu je pokrenuta i peticija za puštanje na slobodu Petera Nikitina: „Petar Nikitin već 7 godina živi u Beogradu i poseduje stalno boravište. U Beogradu mu žive i dvoje maloletne dece.“ navodi se u peticiji i dodaje da je Petar Nikitin višegodišnji antiratni aktivista, osnivač je i član više udruženja koja se bore protiv rata u Ukrajini, da je bio organizator više protesta i akcija u Srbiji, „i osnovano sumnjamo da je to jedini razlog njegovog maltretiranja. Ujedno, ovo je opasan presedan jer bi od danas svakom aktivisti koji nije po meri vlasti u Srbiji moglo da se dogodi da mu se bez pojašnjenja oduzmu ustavom i zakonima zagarantovana ljudska prava.“ navodi se u tekstu peticije.

I.P.

Prethodni članak

Srbija je jedina država u Evropi u kojoj je prvi bezbednjak označen kao osoba umešana u šverc oružja i droge, kaže Jovan Rajić

Upravni sud poništio rešenje za proširenje Ziđinovog rudnika u Majdanpeku po tužbi RERI-ja

Sledeći članak