Samo četvrtina vijetnamskih radnika koji grade fabriku Linglong ima dozvolu za rad

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) otkrio je da svega 176 radnika iz Vijetnama angažovanih na izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu ima dozvole za rad.

barake gde su smešteni radnici

Nacionalna služba za zapošljavanje je 14. januara aktivistima ZSF-a predočila da je 2021. godine izdato svega 176 radnih dozvola za vijetnamske državljane u Srbiji, iako je Inspekcija za rad prethodno raspolagala podacima da ih je 402, a organizacije za borbu protiv trgovine ljudima iznele procene da je radnika iz Vijetnama u Zrenjaninu 750, objavio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

„U svetlu ove nerealno male brojke se ispostavlja da mi još uvek ne znamo šta se desilo sa većinom ljudi koji su prošli nehumane uslove na gradilištu blizu Linglonga, a da za većinu radne dozvole zapravo nisu ni bile izdate uprkos izjavama zvaničnika“, kaže se u reakciji na ovu vest koju su u otvorenom pismu izrazili aktivistkinja ZSF-a Tara Rukeci i Aleksandar Matković sa Instituta ekonomskih nauka u Beogradu i novosadskog Udruženja građana EKO Društvena akcija.

Rukeci i Matković podsećaju na to da je Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović krajem novembra 2021. izjavio da su „inspekcije različitih Ministarstava izlazile na teren i utvrdile da tu nema ozbiljnih nepravilnosti“, te da je zaštitnik građana Zoran Pašalić nakon obilaska smeštaja radnika i konsultacija sa Policijskom upravom Zrenjanin izneo tvrdnju da 400 radnika ima uredne papire (štaviše, u tekstu pod nazivom „Svi radnici iz Vijetnama imaju uredne papire“)

U svetlu novih saznanja, predstavnici ZSF-a i Udruženja građana EKO Društvena akcija javno su nadležnima postavili pitanja: „(K)ako je moglo biti sve pravilno sa 402 radnika ukoliko Nacionalna služba za zapošljavanje poseduje podatke o tek 176 izdatih radnih dozvola? Gde je ostalih 226 radnika? Kako su mogli biti radnici ako im nisu izdate dozvole za rad od strane Nacionalne službe za zapošljavanje?“, te zašto niko od nadležnih nije demantovao navode organizacija protiv trafikinga da u Linglongu radi 750 vijetnamskih državljana.

Rukeci i Matković u pismu koje je poslato Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću, Ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavu Momiroviću, Policijskoj upravi Zrenjanin i Republičkoj inspekciji za rad problematizuju još nekoliko kontradiktornosti u radu nadležnih organa i izjavama zvaničnika, pitajući se da li su prekršeni Zakon o zapošljavanju stranaca i Pravilnik o dozvolama za rad Republike Srbije.

I.K.

Prethodni članak

Prvi put blokiran i granični prelaz zbog protesta protiv Rio Tinta

Referendum je sproveden neregularno, ali je pokazao potencijal za promenu vlasti, kažu iz Ne da(vi)mo Beograd

Sledeći članak