Šapić podneo ostavku, ali ne zbog afera koja mu se stavljaju na teret

Gradonačelnik Beograda u ostavci je izjavio da će ostati na čelu grada da bi obezbedio sprovođenje „kako svih revolucionarnih socijalnih mera, tako i projekata koje smo realizovali“.

„I nakon ovog čina, nastaviću jednako predano i posvećeno da obavljam posao gradonačelnika, da bi se neometano obezbedilo sprovođenje i realizacija kako svih revolucionarnih socijalnih mera, tako i projekata koje smo realizovali, započeli ili najavili, a koji su obeležili period od kada sam došao na ovo mesto“, izjavio je Šapić povodom podnošenja ostavke 29. septembra, a prenosi N1.

Šapić je pojasnio da očekuje da će Beograd do izbora voditi kao predsednik privremenog tela koje postavlja Vlada Srbije. Gradonačelnici Beograda i nekoliko gradova u Srbiji, kao i predsednici brojnih opština, podnose ostavke da bi omogućili da se i u gradovima i opštinama 17. decembra pored vanrednih parlamentarnih i pokrajinskih sprovedu i lokalni izbori.

Izbore je, u raskoraku sa ustavnim ovlašćenjima najavio predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Dan konačne provere?

Šapić je izbore nazvao danom „konačne provere poverenja za sve što je njegova administracija uradila i što tek planira da uradi“. Ovom prilikom nije prokomentarisao afere koje mu se stavljaju na teret, a zbog čijih otkrivanja od redakcije BIRN-a traži 12 miliona dinara.

BIRN je, podsetimo, u javnost izneo dokaze da je Opština Novi Beograd nezakonito ozakonila nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako za to nisu postojali zakonski uslovi. Po navodima BIRN-a, Aleksandar Šapić je u julu 2022. mesec dana nakon stupanja na čelo glavnog grada ozakonio dogradnju od 200 kvadrata kojom je 2021. proširio stambenu jedinicu od 150 kvadratnih metara na Bežanijskoj kosi.

Njegov prvi komšija Pejović je protiv Šapića uspeo da podnese krivičnu prijavu za krivično delo građenja bez građevinske dozvole, koju je početkom septembra 2022. Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo sa obrazloženjem da su građevinski radovi ozakonjeni.

Početkom 2023. BIRN i časopis Vreme su objavili tvrdnju da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić 2018. kupio vilu u blizini Trsta, ali da ni objekat ni 800.000 evra kojim je kuća plaćena nisu prijavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije. Šapić je, po navodima istraživača Vremena i BIRN-a, za kupovinu kuće iskoristio i poreske olakšice koje mogu da dobiju samo lica koja dokažu da imaju nameru da se trajno nasele u Italiji, što je u najmanju ruku neobično za javnog funkcionera.

Kako smo ranije pisali, Aleksandar Šapić je zbog ovih tekstova tužio BIRN, tražeći za svaki nadoknadu od šest miliona dinara. Zbog informacija iznetih u dva teksta tuženi su BIRN Srbija, glavni i odgovorni urednik Milorad Ivanović i novinari Jelena Veljković, Aleksandra Đorđević i Radmilo Marković.

„Tuženi su iznošenjem neistina prouzrokovali neizmernu štetu tužiocu u smislu pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva čime su ukupne moralne vrednosti tužioca dovedene u pitanje, koje on uživa u određenoj društvenoj sredini“, navodi se u tužbama, kako je BIRN objavio 29. marta 2023.

I.K.

Prethodni članak

Hoće li kompanija Amazon biti rasparčana? 

Šta nas čeka na novim izborima?

Sledeći članak