Savez samostalnih sindikata najavljuje proteste zbog minimalca

Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Pirota Jovan Mijalković najavio je da će ta sindikalna centrala kao vid protesta 13. septembra ispred Palate Srbija organizovati javnu sednicu proširenog sastava Veća na kojoj će tema biti visina minimalne i drugih zarada u Srbiji.

Zgrada Saveznog izvršnog veća SFRJ, danas Palata Srbije

Gostujući na TV Pirot Mijalković je rekao da organizovanjem ovog skupa, na dan kada se održava nova sednica Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj se pregovara o minimalnoj zaradi, sindikat želi da iskaže nezadovoljstvo i skrene pažnju javnosti „da sa ovom minimalnom zaradom koja je predložena ne može da se živi“, kao i da se minimalna potrošačka korpa izračunava samo u Srbiji“.

„Potrošačka korpa za normalan život je procenjena na 76.000 dinara, a mi zahtevamo da minimalna zarada dostine minimalnu potrošačku korpu od 43.000 samo do decembra i da se onda ponovo usklađuje za sledeću godinu. Prema našim procenama tada bi ona morala da bude barem 53.000 dinara ukoliko mislimo da radnicima obezbedimo iole normalan život“, rekao je Mijalković.

Kako je on objasnio, prošireni sastav Veća znači da su pozvani svi članovi ovog tela sa teritorije cele Srbije, kojih je samo u Pirotu 17, a očekuje se i dolazak drugih članova i članica sindikata.

„Kako se kaže, dogorelo je do nokata i sada moramo nešto da uradimo“, izjavio je Mijalković.

Pregovori o visini minimalne zarade za sledeću godinu su započeti 15. avgusta o čemu ste mogli da čitate i na Mašini, međutim i nakon nekoliko sastanaka nije došlo do pomaka u pregovorima. Zahtev sindikata koji učestvuju u pregovorima je da visina minimalne zarade dostigne iznos minimalne potrošačke korpe koja je procenjena na oko 43.000 dinara kao i da se zbog inflacije visina minimalne zarade usklađuje dva puta godišnje. Uniji poslodavaca je prihvatljivo povećanje do 12% ukoliko država smanji određene namete na zarade, dok je Ministarstvo finansija predložilo povećanje od 14 odsto i smanjenje poreza.

Ukoliko ne dođe do dogovora između sindikata i poslodavaca visinu minimalne zarade će zakucati Vlada 15. septembra, a kako trenutno stoje stvari sva je prilika da će to biti cifra od 40.000 koju je zacrtao predsednik Aleksandar Vučić pre početka pregovora iako to ne spada u njegove nadležnosti.

M.M.

Prethodni članak

Lekcije iz istorije poslaniku Obradoviću

Milikić: U srži zahteva Dveri tužno i ružno manipulisanje neznanjem i strahom od seksualnih i ljudskih sloboda

Sledeći članak