Sindikati i Solidarnost zahtevaju da se spreči osnivanje novih komunalnih preduzeća za poslove za koje Beograd već ima javna preduzeća

Pred sutrašnje zasedanje Skupštine grada Beograda sindikati iz komunalnih delatnosti i Politička platforma Solidarnost zahtevaju povlačenje predloženih tački dnevnog reda koje se odnose na bespotrebno osnivanje novih javnih preduzeća.

Komunalci održavaju park

Beogradski komunalci okupljeni u Savezu samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenim granskim sindikatima „Nezavisnost“ i Zajednici sindikata Srbije juče su uputili pismo predsedniku države Aleksandru Vučiću u kojem traže od njega da svojim autoritetom utiče da se sa dnevnog reda zasedanja Skupštine grada Beograda, koje je zakazano za sredu, 28. septembra, skinu tri tačke dnevnog reda.

Komunalci kao problematičan vide „Predlog Odluke o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za upravljanje parkovima“, „Predlog Odluke o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za naplatu javnog prevoza“ i „Predlog odluke o dopuni Odluke o određivanju komunalnih delatnosti“.

Sindikalci su svoje zahteve obrazložili kratko i jasno:

„Za navedene tačke dnevnog reda postoje preduzeća koja se bave preko 100 godina navedenim predmetnim komunalnim uslugama.“

U istom pismu predsedniku, radnici komunalnih delatnosti u Beogradu, nisu propustili da se požale i kako nova gradska uprava na čelu sa Aleksandrom Šapićem već tri meseca ignoriše njihove pozive na upoznavanje i nastavak socijalnog dijaloga, kao i da su tokom navedenog perioda prekršene odredbe kolektivnog ugovora za javna preduzeća u komunalno stambenoj delatnosti Beograda.

„Gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom, predstavlja se kao nova gradska vlast bez kontinuiteta sa prethodnom, ponaša se nerazumno i ne želi da komunicira sa reprezentativnim sindikatima“, stoji u zajedničkom pismu sindikata.

Komunalci su poručili predsedniku Vučiću i da će, ukoliko se sporne tačke ne povuku sa dnevnog reda i ukoliko u skorije vreme ne dođe do sastanka između gradonačelnika i sindikata komunalaca, oni urušavanje sistema komunalnih usluga u glavnom gradu sprečiti na protestima i štrajkovima.

I Politička platforma Solidarnost zahteva da se sporne tačke dnevnog reda povuku.

U ovoj organizaciji smatraju da odluka gradske vlasti da osniva nova javna preduzeća „pokazuje jasnu tendenciju da se administracija uvećava, praktično duplira, bez ikakvog osnova jer već postoje preduzeća koja decenijama unazad obavljaju određene delatnosti“. Oni podsećaju da „JKP Zelenilo može da upravlja sasvim adekvatno gradskim parkovima“, dok „JKP GSP treba da preuzme na sebe naplatu karata za usluge javnog prevoza koje obavlja“.

„Ipak, gradonačelnik dr Šapić ima svoju logiku. To je logika bahatosti, samovolje i rasipništva. To je logika koja služi isisavanju javnog novca za interese partijskih kadrova Srpske napredne stranke“, saopštava Solidarnost.

M.M.

Prethodni članak

Izmene Zakona o dualnom obrazovanju – u čiju korist zapravo?

Kuba: Zakon koji omogućava istopolne brakove i prepoznaje kućni rad usvojen na referendumu

Sledeći članak