Sindikati: od ideala samoupravljanja do logike kapitala

Foto: Ana Vuković / Mašina
Foto: Ana Vuković / Mašina

Sutra s početkom u 19 časova održava se razgovor o sindikalnom organizovanju u Paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu.

Restriktivni zakoni otežavaju sindikalnu borbu za bolji položaj radništva, ali razloge za ovakvo stanje stvari možemo potražiti i u poziciji koju su sindikati zauzimali u periodu transformacije samoupravne privrede u kapitalističku.

Upravo je pozicioniranje sinidikata osamdesetih polazna tačka sutrašnjeg razgovora u kojem učestvuju: Mario Reljanović (Univerzitet Union), Tamara Baković Jadžić (LSS, FRS, Mašina), Jugoslav Ristić (Predsednika Saveza samostalnih sindikata Kragujevca). Razgovor moderira: Irena Pejić (Mašina).

Razgovor se organizuje kao propratni program izložbe „Gradove smo vam podigli: Izložba o protivrečnostima jugoslovenskog socijalizma“ koja je u Paviljonu Cvijeta Zuzorić otvorena do 02. jula.

U okviru izložbe predstavljena je i analiza položaja sindikata u SFRJ u drugoj polovini osamdesetih godina koju je sproveo Mario Reljanović i koja čini deo publikacije „Gradove smo vam podigli“.

Organizatori programa su Kontekst kolektiv i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Prethodni članak

Sukob Tito-Staljin i period Informbiroa – I deo

Mini hidroelektrane ugrožavaju javna dobra

Sledeći članak