Sindikati traže smenu direktora Trajala i kazne za odgovorne za pogibiju mladog radnika u Kruševcu

Zbog pogibije osamnaestogodišnjeg mladića, radnika fabrike Trajal u Kruševcu, u incidentu koji se juče dogodio u proizvodnom pogonu, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zahtevaju smenu Miloša Nenezića, generalnog direktora Trajala i predsednika Unije poslodavaca Srbije.

Miloš Nenezić

U jučerašnjem akcidentu u fabrici kompanije Trajal u Kruševcu, došlo je do eksplozije u Pogonu za proizvodnju gorive trake, eksploziva, pirotehnike i hemije usled čega je poginuo osamnaestogodišnji radnik, a još četiri osobe su povređene. U sindikatu „Sloga“ smatraju da je ovo rezultat „očiglednog niza propusta u upravljanju bezbednošću i radnim uslovima“.

„Kao sindikat, duboko smo uznemireni činjenicom da je mladić, tek punoletan, bio angažovan na izuzetno rizičnom radnom mestu. Ovo je jasan pokazatelj nesposobnosti gospodina Nenezića, koji je godinama unazad kontinuirano ignorisao zahteve za poboljšanje radnih uslova i zaštitu radnika. Ovo odgovorno tvrdimo, jer je proganjao sindikalce i pretvarao u tehnološke viškove, zbog zahteva za veća prava i bolje uslove rada, što samo potvrđuje njegovu odgovornost“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Kako kažu iz ovog sindikata, bezbednost radnika i njihova obuka u radu sa opasnim i zapaljivim materijalima moraju biti prioritet svakog odgovornog rukovodioca. „Nenezićeva nesposobnost da obezbedi sigurno radno okruženje je neprihvatljiva i mora biti sprovedena kroz smenu bez odlaganja“, saopštavaju iz „Sloge“.

„Ovaj tragični događaj mora biti prekretnica u načinu na koji se pristupa bezbednosti na radu u Srbiji, kako nam se ne bi nastavio niz tragedija poput onih u Lučanima gde niko nikada nije odgovarao“, zaključuju iz „Sloge“.

Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Posle Lučana, Krušika, dogodio se Trajal

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata u svom saopštenju takođe podseća na prethodne nesreće u fabrikama namenske industrije.

„Tragedija u fabrici Trajal u Kruševcu samo je još jedan u nizu tragičnih dešavanja u našim fabrikama, posle Lučana, Krušika, dogodio se Trajal.“

ASNS podseća da godinama upozoravaju nadležna ministarstva i menadžment da u namenskim fabrikama i fabrikama sa proizvodnjom sa uvećanim rizikom radnici posao obavljaju u nebezbednim uslovima.

„Nedostatak adekvatne zaštitne opreme, pritisak da se preskoče propisane procedure, neažurnost i nedostatak kontrole, žmurenje inspekcija kod očiglednih propusta, po pravilu, za rezultat imaju tragedije, izgubljene živote i ubogaljene radnike“, saopštio je ASNS.

Ovaj sindikat zahteva od nadležnih državnih organa da se slučaj eksplozije u Trajalu urgentno istraži i da javnost bude istinito i potpuno obaveštena.

„Posebno zahtevamo da se svi odgovorni primereno kazne, kao primer i opomena svima koji zarad kvazi viših interesa zboravljaju da su ljudski životi važniji i vredniji od profita“, zaključuje ASNS.

M.M.

Prethodni članak

Ne možete da nađete listu zaštićenih područja? Obratite se Eko centru „Stanište“

Poslodavcima se šalje poruka da su životi radnika jeftini, kaže Mario Reljanović povodom eksplozije u Trajalu

Sledeći članak