Skoro 80% postavljenja vršilaca dužnosti nezakonito

Umesto da se rukovodeći položaji u državnoj upravi popunjavaju na osnovu konkursa, na njih se u većini slučajeva postavljaju vršioci dužnosti, a i to nezakonito, pokazuje najnovija analiza koalicije prEUgovor.

Da se na važne funkcije službenici postavljaju po stranačkom ključu i da na njima ostaju nezavisno od rezultata rada nije vest za sebe. Setimo se samo bivšeg vršioca dužnosti EPS-a. No, koalicija prEUgovor je nedavno izašla u javnost sa teško dobijenim podacima o tome koliko vršilaca dužnosti umesto profesionalaca na rukovodećim mestima ima, i koliko ih je tamo došlo (i u nedogled boravi) na nezakonit način.

Tako saznajemo da je samo dve petine od oko 400 rukovodećih položaja u državnoj upravi Republike Srbije popunjeno po konkursu, kako zakon zahteva.

„Ostatak mesta (185) zauzimaju vršioci dužnosti, od kojih je velika većina postavljena nezakonito, ili se vode kao ‘nepopunjena'(56), jer je vršiocima dužnosti istekao mandat i čeka se da ga Vlada retroaktivno ‘validira’“, navodi se u istraživanju koalicije prEUgovor, a pažnju skreće njena članica, Transparentnost Srbija.

Jedan od takvih vršilaca dužnosti je, podsetimo se, Milorad Grčić, koji je kao vršilac dužnosti direktora četiri godine nezakonito upravljao EPS-om, pa sa te pozicije nije mogao da da otkaz kad je u TENT-u nastupio kolaps zbog loženja blata, a Vučić mu se obratio čuvenim „Ne znam šta bih ti rekao, Mićo“. Vršilac dužnosti je i doktorka Ivana Stašević Karličić, koja nad zaposlenima u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ po njihovim navodima sprovodi mobing.

Vršioci dužnosti bi smeli da se postavljaju na tri meseca, i bez „produžetaka“. Čak 77% postavljenja vršilaca dužnosti za vreme vlade Ane Brnabić otpada na nezakonito produžavanje v.d. statusa.

„Još drastičnije unižavanje vladavine prava predstavljaju situacije kada Vlada postavljenja vrši retroaktivno, kršeći ne samo Ustav i zakone Republike Srbije već i zakone fizike“. Takvih je čak 30%.  PrEUgovor skreće pažnju na slučaj kada je Vlada Srbije u aprilu 2021. na položaj v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine postavila Filipa Radovića, na period od tri meseca sa početkom (sic!) 9. oktobra prethodne godine, odnosno šest meseci ranije.

Radović je od marta 2015. do novembra 2021. na položaj vršioca dužnosti bespravno postavljan 23 puta, odnosno na njemu proveo preko pet godina. „Ova odluka je postala poznata jer je upravo u tom periodu, novembra 2020, otkaz na mesto načelnika za pitanja kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine dobio uzbunjivač Milenko Jovanović“, navode istraživači koalicije prEUgovor.

Utvrđeno je i da kod četvrtine rešenja „postoji dvostruka nezakonitost (retroaktivnost i postavljenje vršioca dužnosti koje nije pravno moguće zbog prekoračenja broja postavljenja na tri meseca)“, te da je broj slučajeva u kojima je „v.d. stanje u državnoj upravi“ opravdano objektivnim razlozima (npr. zamena zbog dužeg odsustva) zanemarljiv.

Partijski v.d. plen su mesta pomoćnika ministara, sekretara ministarstava, direktora i pomoćnika direktora uprava, inspektorata i direkcija u sastavu ministarstava, direktora, zamenika i pomoćnika direktora posebnih organizacija (sekretarijata, zavoda, kancelarija, agencija) i direktora različitih službi Vlade.

I institucije EU i civilno društvo u Srbiji vrši pritisak na domaće vlasti da obustave „v.d. stanje“ i profesionalizuju državnu upravu. Kada je u pitanju saradnja vlasti sa građanskim udruženjima, ilustrativan je njena jednostranost u slučaju v.d direktora Agencije za zaštitu životne sredine. Naime, kako stoji u istraživanju:

„Organizacija Transparentnost Srbija uputila je dopis i predsednici Vlade Srbije, u kome je ukazala na ovaj slučaj i pozvala Vladu da prestane sa praksom retroaktivnih postavljenja. Vlada je istog dana ‘odgovorila’ time što je, pored F. R. retroaktivno postavila još tri vršioca dužnosti!“

Institucije prava su, sa svoje strane, reagovale sporo i…. Delimično. Tako je Republičko javno tužilaštvo prihvatilo inicijativu Transparentnosti za poništenje spornog rešenja i podnelo je Upravnom sudu, ali se 15 meseci kasnije ne zna ni u kojoj je fazi postupak.

U publikaciji se podseća i da su sadašnja najviša službenička mesta u državnoj upravi počev od obnavljanja višepartizma u Srbiji, pa sve do 2005. godine sasvim legalno bila deo „partijskog plena“.

„Pomoćnici ministara i direktori posebnih organizacija nisu ni imali svojstvo službenika, već svojstvo tzv. ‘postavljenih lica’. To je promenjeno kada je, na osnovu Strategije reforme državne uprave, donet Zakon o državnim službenicima (dalje: ZDS). Bilo je planirano da oko 400 mesta ‘službenika na položajima’ zauzmu profesionalci, postavljeni nakon sprovedenog konkursa, ali nijedna vlada nije ispunila ovu obavezu“, navodi se.

Istraživači ocenjuju da su vlasti ranijih godina pokušavale da održe fasadu pravne države i reagovale pozitivno na pritiske iz EU, dok u poslednje vreme i zvaničnici sve otvorenije normalizuju kršenje zakona i upotrebu instituta vršioca dužnosti kao sredstvo (partijske) kontrole službenika.

Koaliciju prEUgovor, koja postoji od 2013. godine, čini sedam organizacija civilnog društva iz Srbije koje su stručne za različite politike u okviru poglavlja 23 i 24 pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

I.K.

Prethodni članak

Protesti zbog Informerovog senzacionalističkog intervjua sa silovateljem održani u Beogradu i Novom Sadu

Ko je rušio u Savamali? Ne davimo Beograd traži obrazovanje anketnog odbora i komisije koji bi ispitali rušenje i ugovor o Beogradu na vodi

Sledeći članak