Skup danas u 12h ispred novosadskog Filozofskog fakulteta protiv blokade organizovanih desničara

Nekoliko desetina desničara od juče blokira Filozofski fakultet u Novom Sadu, kao nastavak kampanje protiv profesora Dinka Gruhonjića. Skup podrške profesoru najavljen je za danas u 12h ispred fakulteta.

Filozofski fakultet u Novom Sadu

Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta pozvao je kolege da se danas u 12 sati okupe ispred zgrade Filozofskog fakulteta, prenosi 021. Povod je blokada fakulteta koja traje od četvrtka, kao i hajka koja se nedeljama vodi protiv profesora tog fakulteta, Dinka Gruhonjića.

Grupa organizovanih desničara blokirala je u četvrtak Filozofski fakultet u Novom Sadu, zahtevajući da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz. Kako Antifašistički front 23. oktobar navodi, velika većina učesnika ove blokade „nikada nogom nije kročila na Fakultet”.

Pritisci na Gruhonjića traju već nedeljama, a započeli su kada se na društvenim mrežama proširio montirani video snimak sa prošlogodišnjeg izdanja dubrovačkog festivala Rebedu. Pojedini mediji su pokušali ovim snimkom da dokažu kako je Gruhonjić ponosan što deli ime sa zapovednikom logora Jasenovac – Dinkom Šakićem.

Ipak, kako Raskrikavanje pokazuje, Gruhonjićeva izjava je izvučena iz konteksta, što se može videti ako se pogleda ceo snimak tribine.

Novosadski profesor je za Raskrikavanje naveo da ovo nije prvi put da ga „nacionalisti izvlače iz šešira” i spinuju njegove reči, te da on već decenima trpi pritiske i napade na svoj rad. „Zašto su to uradili sada, to je pitanje za njih. Čini mi se da targetiraju retke ljude koji imaju hrabrosti da govore o militantnom nacionalizmu u Srbiji”, izjavio je Gruhonjić za Rasrkikavanje.

„Ime mi je Dinko Gruhonjić. Rođen sam u Banjaluci 15. septembra 1970. godine, u takozvanom mešovitom braku: otac mi je bio muškarac, a majka žena. Za ljubitelje penjanja po mom rodoslovnom stablu, otac mi se zvao Ahmed, majka mi se zvala Nadežda. Sestra mi se zove Zlatica, kao Titova unuka.

Ja sam dete bratstva i jedinstva, moja jedina domovina bila je i ostala Jugoslavija, a ja sam Jugosloven, Bosanac i Vojvođanin. Nikada nisam prestao da verujem u bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti,” izjavio je Gruhonjić za Danas.

Upad nepoznatih lica na Filozofski u Novom Sadu je najoštrije osudio Omladinski odbor Zajedno za Novi Sad. Oni skreću pažnju na to da je među navodnim studentima bilo pripadnika vladajuće Srpske napredne stranke i najavljuju podnošenje krivičnih prijava protiv organizatora skupa, prenosi N1.

„Takozvani studenti koji su danas upali u Filozofski fakultet uz povike „izađi mala, izađi bar na čas“ upućene prof. dr Dinku Gruhonjiću, knjige i indeksa verovatno nisu videli u životu. Na tom skupu mogle su se videti majice sa likom Legije, ratnog zločinca Ratka Mladića, članovi vladajuće stranke i njihovi batinaši. Retko koji student se našao tu,“ – izjavio je za N1 Srđan Đurić, predsednik Omladinskog odbora Zajedno za Novi Sad”

Zabrinutost stiže i iz međunarodnog udruženja pisaca, PEN International. 

„PEN international osuđuje pretnje smrću piscu i akademskom radniku Dinku Gruhonjiću i poziva srpske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da počinioce pozovu na odgovornost. Situacija za slobodu izražavanja u Srbiji je na kritičnoj tački. Opasni krug nekažnjivosti zločina nad piscima i novinarima – koji ohrabruje počinioce i podstiče dalje pretnje i napade – mora da se okonča jednom zauvek”, navodi se u jučerašnjem saopštenju ovog udruženja.

A.G.A.

Prethodni članak

BIRN: Više od četvrtine organizacija kojima je država dodelila milionske iznose su fantomske

Na svetu bi prvi put moglo da se proizvede više struje od energije sunca nego od hidroenergije

Sledeći članak