„Solidarne i pobunjene! Za radna prava, za pravdu, za mir!“ – Osmomartovski marš sutra u Beogradu

Sutra, 8. marta u Beogradu će biti održan osmomartovski protestni marš koji organizuje veliki broj feminističkih organizacija i pojedinki. Marš će biti održan u terminu od 16 do 18 časova na beogradskim ulicama.

Ilustracija za protest

Okupljanje je predviđeno u 16h ispred Studentskog kulturnog centra (ugao Resevske i Kralja Milana). Dalje se očekuje da u 16.30 povorka krene ulicom Kralja Milana do Trga Republike, uz zadržavanje na Trgu republike u trajanju od pola sata, a šetnja će se nakon toga nastaviti kroz Francusku ulicu i Gundulićev venac do Dobračine 55 (Prostor Miljenko Dereta) gde je planiran završetak marša u 18h.

Kako organizatorke navode, „Ovom prilikom, želimo da podsetimo da je Osmi mart dan kada ustajemo i pridružujemo se naporima i pobedama svih hrabrih žena koje već 111 godina vode tu borbu na ovim prostorima“ navodi se u saopštenju i dodaju da je borba za ženska prava i danas daleko od svog završetka:

„Zato ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u socijalnoj nepravdi, siromaštvu i nasilju. Izlazimo na ulicu, važno mesto ženske borbe, kako bismo pobunom ukazale na loše stanje radnih prava i odsustvo pravde za potlačene u našem društvu i izrazile solidarnost sa svim obespravljenim radnicama, višestruko marginalizovanim ženama, sa raseljenim licima i izbeglicama.“

U saopštenju se navode i zahevi Žena Srbije koji podrazumevaju dazakonske regulative i praksa osiguraju maksimum 8-časovno radno vreme u toku dana, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada, da institucije adekvatno i blagovremeno rešavaju problem rodno zasnovanog nasilja“ ali i da organizatorke pozivaju na mir “te apelujemo na državu da pruži podršku narodu Ukrajine“.

I.P

Prethodni članak

Vratiti svoje vr(ij)eme: Istraživanje o raspod(j)eli kućnog rada među milenijalkama i zedovkama

„Nemam knjižicu“ nažalost nije samo stih

Sledeći članak